31 maart 2017
Terug

Het verkrijgen van visa voor Amerika wordt moeilijker

Sinds Trump aan de macht is wordt het mensen uit bepaalde landen niet makkelijk gemaakt om een visum aan te kunnen vragen voor Amerika. Echter, dit gaat nog moeilijker worden. Volgens The New York Times laat de Amerikaanse regering weten dat de eisen nu nog strenger zullen worden dan dat ze al zijn. Amerikaanse ambassades hebben van Minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken vernomen dat de controles nog strenger en meer uitgebreid zullen worden. Voor de meeste Europese landen verandert er niets aan de controle.

Trump

Uiteraard volgt Rex Tillerson gewoon de orders op van Trump. Hij wil namelijk dat het verkrijgen van visa moeilijker wordt gemaakt voor bepaalde landen en hij wil dat de controle hiervan ook uitgebreider gaat worden. Het gaat dan met name op de controle van persoonlijke achtergrond, maar ook op social media. Hier waren ze al een tijdje mee bezig. Op de ESTA bijvoorbeeld wordt de aanvrager gevraagd van welk social media ze gebruik maken.

Inreisverbod

Het inreisverbod wat in eerste instantie gold voor zeven Islamitische landen en later nog maar voor zes Islamitische landen werd tijdelijk opgeheven door federale rechters. Inmiddels is deze definitief ingetrokken door een federale rechter in Hawaii. De reden hiervan is dat dit inreisverbod in strijd is met de wet, omdat het voornamelijk de moslims treft. Wanneer het een bepaalde groep betreft, ben je aan het discrimineren en dat wordt niet toegestaan in Amerika. Een rechter in Maryland staat ook volledig achter het besluit van deze rechter. Deze vond ook dat het inreisverbod in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Echter, een rechter uit Virginia is het hier niet mee eens. Volgens hem heeft Trump het inreisverbod genoeg aangepast, waardoor het niet langer discriminerend is. Het Witte huis beaamde dit.

Veiligheid

Trump zegt zelf deze maatregel in het leven te hebben geroepen om Amerika veiliger te maken. Maar de regering van Trump heeft niet kunnen bewijzen dat het inreisverbod Amerika daadwerkelijk veiliger zou maken. Het blijkt namelijk zo te zijn dat er geen enkele terrorist die in de afgelopen jaren slachtoffers heeft gemaakt uit een van de door Trump genoemde landen kwam.

Aanvechten

Trump heeft al eerder laten weten dat hij dit wil gaan aanvechten om zijn gelijk te halen en het inreisverbod in te laten gaan. Als reactie op het definitieve intrekken van het inreisverbod zei Trump dat hij het hier niet bij laat zitten en hij net zo lang door gaat met aanvechten totdat het inreisverbod goedgekeurd wordt.