11 februari 2017
Terug

Gezichtscontrole in plaats van paspoort

Als jij ook wel eens je paspoort vergeten bent wanneer je op Schiphol staat, is dit een uitkomst! Schiphol voert namelijk een test uit waarbij reizigers via gezichtsherkenning kunnen inchecken. Hiermee zou het boarden sneller moeten verlopen. Nu is het nog zo dat je overal je boardingpass en paspoort moet tonen, waardoor er een enorm oponthoud ontstaat wat allemaal extra tijd kost. Dat is de voornaamste reden van deze nieuwe test van het biometrisch inchecken.

 

Scheelt niet veel

Helaas scheelt het tot nu toe niet veel met het normale inchecken, het levert maar weinig tijdswinst op. Reizigers mogen er zelf voor kiezen om op de normale manier in te checken of middels het biometrisch boarden op gate F6. Hiervoor is speciaal een balie neergezet, zodat de reizigers zich kunnen inschrijven en hun gezicht, boardingpass en paspoort laten scannen.  Al deze gegevens worden dan met elkaar verbonden. Om in te kunnen checken hoeft de reiziger alleen maar zijn gezicht te laten scannen.

 

Biometrisch inchecken

Dit is een test om te kijken of het inchecken hiermee echt sneller gaat. Helaas is dat nu nog niet het geval. Maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ze deze methode gaan inzetten op meerdere plaatsen op het vliegveld. Als dat een succes blijkt te zijn dan zou je straks bijvoorbeeld de paspoortcontrole of de bagage afgifte middels gezichtsherkenning kunnen uitvoeren zonder papierwerk.

 

Veiligheid

Je vraagt je misschien nu wel af of dit allemaal wel zo veilig is. Je hebt toch te maken met privacy gevoelige gegevens. Maar Schiphol geeft aan dat de gegevens op één plaats worden opgeslagen en meteen weer verwijderd worden zodra je door het boardingpoortje komt. Bas Filippini, van Stichting Privacy First, legt uit dat het heel belangrijk is dat dit soort gegevens zo snel mogelijk weer verwijderd worden. Ook zegt hij bang te zijn voor de gevolgen van een biometrische foto; "Een biometrische foto is ook medisch, je kunt ook ziektes zien" aldus Filippini. Deze medische gegevens zouden namelijk in verkeerde handen kunnen komen, in handen van mensen die hier helemaal niets mee te maken hebben.

 

Beveiligingsexpert

Mary-Jo de Leeuw, beveiligingsexpert, ziet dit systeem nog niet zo zitten. Zij heeft het idee dat dit systeem nooit 100% waterdicht zou kunnen zijn. Zij geeft aan dat je deze apparatuur beter niet kunt testen in een omgeving waar je de samenleving kunt treffen, juist na alle verontrustende berichten die rondgaan. Maar dat is dan ook de reden dat het nu nog wordt getest. Er wordt gekeken naar de betrouwbaarheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe systeem. Deze test duurt ongeveer drie maanden.