Geldigheidsduur ESTA

Na toewijzing is een ESTA 2 jaar geldig. Dit ziet u terug op de bevestiging van de reistoestemming. Uw paspoort moet wel net zolang geldig zijn. Reken hiervoor de vertrekdatum + 1 dag. U mag niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in de VS verblijven. Wel mag u tijdens de geldigheidsduur meerdere keren het land betreden.

Let op! De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden. Heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig? Dan is uw reistoestemming niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort. U moet dan een nieuwe ESTA aanvragen voor Amerika.

Geldige reistoestemming

In het kort:

  • Een ESTA heeft een geldigheidsduur van 2 jaar.
  • Verloopt het paspoort eerder dan 24 maanden dan is het ESTA niet langer geldig.
  • U kunt binnen de geldigheidsduur meermaals naar Amerika reizen.
  • Vergeet niet bij een 2e reis uw verblijfadres aan te passen op uw ESTA.
  • Het ESTA is geldig voor zowel toeristische reizen als zakelijke reizen (zolang er geen sprake is van directe inkomsten uit geleverde diensten).

Hoelang is de maximale verblijfsduur in de VS?

De maximale verblijfsduur is 90 dagen. Dit betekent dat u 90 dagen aaneengesloten in de VS mag verblijven. U mag binnen 2 jaar wel meerdere malen het land betreden (zolang uw ESTA geldig is). De datum van de geldigheid ziet u terug op de bevestiging van uw ESTA reisverklaring. De dagen dat u tussentijds eventueel in Canada, Mexico of de Caribische eilanden verblijft worden ook meegeteld binnen de (maximale) verblijfsduur van 90 dagen in de VS. Op de Caribische eilanden zelf geldt een verblijfsduur van maximaal 45 dagen.

Wanneer treedt de ESTA in werking?

Vanaf het moment dat uw reistoestemming is toegewezen treedt deze in werking. Dit is de datum waarop de geldigheidsduur van uw reistoestemming ingaat. De geldigheidsduur van de reisverklaring is 2 jaar. De geldigheidsdatum kunt u terugzien in de bevestigingsmail die u ontvangt.

Moet mijn reistoestemming geldig zijn tijdens mijn verblijfsduur of wanneer ik de VS uitreis?

Nee, alleen op het moment van aankomst in de VS tot de controle van de douane moet deze geldig zijn. Uw paspoort moet wel gedurende het gehele verblijf geldig zijn. Reken hiervoor de vertrekdatum + 1 dag.

Is het mogelijk de geldigheidsdatum van mijn ESTA te wijzigen?

Nee, het wijzigen van de geldigheidsdatum is niet mogelijk. Wel kunt u gewoon binnen de geldigheidsduur van uw reistoestemming de VS betreden. Is uw reistoestemming niet meer geldig op uw nieuw geplande aankomstdatum, dan vraagt u een nieuwe ESTA aan. In de bevestigingsmail ziet u tot wanneer de reistoestemming geldig is.

Info uitgelicht

Ik heb een nieuw paspoort gekregen, is mijn ESTA nog steeds geldig?

Nee, als u een nieuw paspoort heeft gekregen tijdens de geldigheidsperiode van uw ESTA voor Amerika, dan dient u een nieuwe reistoestemming aan te vragen. Dit kan eenvoudig online via het ESTA aanvraagformulier op onze website. U kunt een reisverklaring niet overzetten naar een nieuw paspoort. Heeft u de verkeerde paspoortgegevens tijdens de aanvraag ingevuld, dan zult u een nieuwe ESTA aanvraag moeten doen..

Ik heb een geldig visum voor Amerika, heb ik daarnaast een ESTA nodig?

Als u in het bezit bent van een B1 visum (zakelijk) of B2 visum (toeristisch) dan hoeft u daarnaast niet te beschikken over een ESTA verklaring om Amerika te mogen betreden. Als u een ander type visum heeft dan het B1 visum of B2 visum dan heeft u daarnaast wel een reistoestemming nodig.

Is het nodig om de geldigheid te controleren voordat ik op reis ga?

Ja, u dient de geldigheid van uw ESTA te controleren voor u op reis gaat. Het kan namelijk zijn dat de U.S. Customs and Border Protection (CBP) uw goedgekeurde reisverklaring achteraf toch nog intrekt. Dit kan te maken hebben met de veiligheidseisen die het CBP aan de komst van toeristen stelt. Wanneer achteraf blijkt dat u toch een gevaar zou kunnen zijn voor de veiligheid in het land, kunnen ze de toestemming intrekken. Let er daarom goed op dat u de veiligheidsvragen op het aanvraagformulier juist en naar waarheid invult, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Waar kan ik zien of mijn ESTA nog geldig is?

Voordat u afreist naar Amerika is het verstandig om te controleren of deze nog geldig is. Dit doet u eenvoudig op de website van de U.S. Customs and Border Control. Aan de hand van uw paspoortnummer, geboortedatum en aanvraagnummer vraagt u de gegevens op. Weet u het aanvraagnummer niet? Dan gebruikt u uw paspoortgegevens. Het is ook mogelijk om de status van een ESTA groepsaanvraag te controleren. Zo weet u zeker dat u tijdens de reis niet voor verrassingen komt te staan.

Er zijn vier mogelijke statussen:

  • Vergunning goedgekeurd. U mag naar de VS afreizen met de reistoestemming.
  • Reis niet toegestaan. U mag niet met de ESTA afreizen naar Amerika en heeft een visum Amerika nodig.
  • Vergunning in behandeling. Er is nog geen beslissing genomen over uw reistoestemming.
  • Geen aanvraag gevonden/aanvraag verlopen. De ingevulde gegevens komen niet overeen met de informatie in de aanvraag. Controleer uw gegevens en probeer het opnieuw.

Hoe lang moet mijn ESTA minimaal geldig zijn?

De reistoestemming hoeft enkel geldig te zijn bij het betreden van Amerika. Zolang de reisverklaring dus geldig is op de dag dat u de Verenigde Staten binnenkomt, is het goed. Tijdens uw verblijf en op de terugreis heeft u geen geldige reisverklaring nodig. Wel moet uw paspoort gedurende het gehele verblijf geldig zijn.

Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen