26 november 2020
Terug

Gaat president Trump eindelijk het Europese COVID-19 reisverbod opheffen?

De regering van Trump kan een einde maken aan het COVID-19 gerelateerde inreisverbod op reizen vanuit Europa (en wat andere landen) naar Amerika. Dit verbod is in het leven geroepen om de invoer van het coronavirus door reizen naar Amerika te beperken. Lees hier meer over het inreisverbod Amerika.

Gevolgen voor luchtvaartsector

Deze inreisbeperkingen hebben gevolgen voor de luchtvaartsector over de hele wereld. Een groot deel van de reizigers kunnen hierdoor niet naar Amerika reizen. Onderwijl kunnen andere reizigers afschrikken van het feit dat de veranderingen die zijn aangebracht zo snel gegaan zijn. Zo opende Ryanair bijvoorbeeld vluchten naar Faro nadat Engeland een reiscorridor had toegevoegd, alleen maar zodat deze een week later weer weggehaald kon worden. 

Waar denken ze aan?

Reuters laat weten dat de regering van Trump overweegt het inreisverbod op te heffen voor reizigers vanuit Europa en Brazilië naar Amerika. Het lijkt er op dat de coronavirus taskforce van het Witte Huis achter deze beslissing staat. Ook zegt Reuters dat president Trump de definitieve beslissing over het opheffen van het verbod nog niet heeft gemaakt. Hier is helaas ook geen tijdschema aan verbonden, en dus is het wachten op wat president Trump gaat beslissen. Hij kan namelijk ook nog steeds besluiten om het inreisverbod naar Amerika aan te houden.

De luchtvaartmaatschappijen willen opheffing

Het opheffen van het inreisverbod van Europa naar Amerika zou een enorme opluchting zijn voor de luchtvaartmaatschappijen aan beide kanten. Neem bijvoorbeeld British Airways, de Trans-Atlantische vluchten naar Amerika maken een groot deel uit van het langeafstand netwerk van de luchtvaartmaatschappij.

Van de een op de andere dag verdween een groot deel van de doelmarkt van de luchtvaartmaatschappij toen Britse reizigers ineens werden geweerd. Het sloeg voornamelijk hard toe omdat het bijna alle reizigers vanuit die landen trof, dus niet alleen de mensen die er wonen.

Kan testen helpen?

Luchtvaartmaatschappijen zijn aan het lobbyen voor de regeringen van beide kanten van de Atlantische Oceaan om reizigers toch de mogelijkheid te bieden om het reisverbod te omzeilen door meer te gaan testen. United is een proef gestart waarbij alle passagiers die van Newark naar Londen Heathrow reizen getest worden op Covid-19 en een negatieve uitslag nodig hadden om aan boord te mogen.

Simple Flying heeft vorige week laten weten dat American Airlines, British Airways en Oneworld een samenwerking zijn aangegaan om eenzelfde proef uit te testen op Trans-Atlantische vluchten. Hiermee hopen ze dat als de luchtvaartmaatschappijen aan kunnen tonen dat de mensen met COVID-19 die toch proberen te reizen er uit kunnen pikken.

Momenteel moeten alle reizigers die vanuit Amerika Engeland binnenkomen in quarantaine, ongeacht hun testgeschiedenis. Vanaf half december zakt het aantal dagen quarantaine naar slechts vijf dagen met een COVID-19 test.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen