28 april 2018
Terug

Extra grensbewakers voor paspoort controle

Het is de bedoeling dat er zo’n 120 onbewapende burgers en reservisten opgeleid gaan worden, door de Koninklijke Marechaussee, tot grensbewaker. Deze zullen dan onder andere ingezet gaan worden voor het controleren van paspoorten op Nederlandse vliegvelden.

Hans Molenaar

Hans Molenaar, verantwoordelijke voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, heeft aangegeven dat door het inzetten van deze extra grensbewakers de wachtrijen drastisch gereduceerd gaat worden tijdens piekuren.

Eind februari zijn de eerste werving rondes al begonnen. De opleiding welke de nieuwe medewerkers aan onderworpen gaan worden duurt zo’n vier weken. Tijdens deze opleiding krijgen ze tachtig uur aan zelfstudie en acht zogenaamde contactmomenten. Hierna volgt ook nog een stage van drie maanden. Dit project is een vervolg op een eerder experiment met een ongewapende reservist in 2017.

Akkoord gegeven door de politiek

Er is al een akkoord gegeven door de politiek dat er in totaal 417 extra volwaardige medewerkers toegevoegd gaan worden aan de Marechaussee. De 120 nieuwe onbewapende grensbewakers komen hier nog weer bovenop. In april zullen zij voor het eerst ingezet gaan worden op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport voor een proefperiode.

Tijdens de meivakantie in 2017 ontstonden er enorm lange wachtrijen bij de incheckbalies en bij bagage- en paspoortcontrole. Dit kwam door het groeiende aantal passagiers op Schiphol. Destijds is er al gepleit voor extra inzet  van de Marechaussee.