22 juni 2017
Terug

Extra controles wanneer je als ouder alleen met je kind vliegt

Als je als ouder of grootouder alleen met je minderjarige kind of kleinkind gaat vliegen aankomende zomer, houd er dan rekening mee dat je extra gecontroleerd wordt. Je dient namelijk een bewijs te hebben waarop staat dat beide ouders toestemming hebben gegeven om alleen met het kind te mogen reizen. Deze extra controle neemt veel tijd in beslag.

 

De reden

Deze extra controle is er niet zonder reden natuurlijk. Dit doen ze om het ontvoeren van kinderen te voorkomen. Deze controle wordt uitgevoerd door de Koninklijke marechaussee (KMar). Zij controleren dan of het bewijs van toestemming aanwezig is. De directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering, Coskun Çörüz, zegt er het volgende over: "Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden. We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist." 

 

Vertrek op tijd

Er wordt geadviseerd om op tijd te vertrekken zodat je niet in tijdsnood komt en de vlucht mist. De normale controle wordt namelijk wel aan de balie uitgevoerd, en wanneer je dus zonder minderjarige kinderen reist kun je hierdoor ook vertraging oplopen. Alleen de controle waarbij extra onderzoek wordt verricht wordt elders gedaan. 

 

Formulier

Reis je alleen met een minderjarig kind dan kun je oponthoud voorkomen door van te voren een formulier in te vullen. Voor de Nederlandse versie klikt u hier: defensie of de Engelse versie: government. Naar aanleiding van deze controle hebben de KMar, het Centrum Internationale Kinderontvoering en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen ontwikkeld. Middels dit formulier kunnen beide ouders toestemming verlenen. Sinds dit jaar is het formulier ook op internet in te vullen. Dit formulier is echter geen vrijbrief tot het binnenkomen van de VS, daarom raden wij je aan om  te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

 

Reizen minderjarige zonder begeleiding 

Wanneer je als minderjarige wilt reizen zonder begeleiding, adviseren wij je om contact op te nemen met je reisorganisatie. Luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk eigen restricties voor het reizen als minderjarige zonder begeleiding. Laat je ook goed informeren over welke documenten je dient te beschikken bij aankomst van je bestemming en wat je precies moet kunnen tonen bij de douane. Dit kan namelijk ook weer per land verschillen.

ESTA aanvragen voor een kind

Elke reiziger die wil boarden op een vlucht naar de Verenigde Staten dient te beschikken over een ESTA reistoestemming. Voor een kind zal dus ook apart een ESTA aanvraag ingediend moeten worden. Een ESTA verklaring voor een kind kan dus niet bij de naam van een ouder op. Hier vindt u meer informatie over ESTA aanvragen voor een kind.