14 maart 2017
Terug

EVUS (Electronic Visa Update System)

Sinds eind 2016 is de website voor EVUS gelanceerd. Alle personen met een Chinees paspoort, die in bezit zijn van een 10 jarig B1/B2 visum voor Amerika, dienen vanaf 2016 een geldige EVUS inschrijving te hebben om naar de VS te reizen. EVUS is het online systeem dat gebruikt wordt voor de inwoners van volksrepubliek China, hiermee kunnen zij hun persoonlijke gegevens updaten op hun visum voordat zij naar Amerika reizen. Een EVUS inschrijving is twee jaar geldig, of zolang het paspoort geldig is. Het EVUS zorgt voor een extra check van houders van het tien jaar geldige visum.

Op deze manier probeert de VS haar veiligheid binnen het land te verhogen. Dit werd al eerder gedaan door de ESTA in te voeren voor de visumvrije landen. De VS probeert op deze manier alle mogelijke dreigingen af te weren voordat zij bij de grens aan kunnen komen. Momenteel zijn er geen kosten verbonden aan de inschrijving. In de toekomst is het wel de bedoeling om inschrijvingskosten te rekenen. Zolang er nog geen bedrag is vastgesteld, kunnen reizigers deze gratis aanvragen. Het wordt ook verwacht dat er meer landen onder een EVUS plicht zullen vallen in de toekomst.

Het inschrijven

Reizigers kunnen eenvoudig online een inschrijving indienen, net als het aanvragen van een ESTA. Het CBP mag tot 72 uur erover doen om hierop te reageren. Het wordt aangeraden om de EVUS inschrijving vooraf in te dienen. Op deze manier voorkom je alle vertragingen tijdens het reizen. In ieder geval zal de inschrijving 72 uur vooraf, dit in verband met de mogelijkheid dat het CBP er 72 uur over doet.
Vanaf 29 november 2016 kunnen inwoners van volksrepubliek China niet meer met alleen een visum naar de VS reizen zonder een geldige EVUS inschrijving. Voor de reizigers die meerdere overstappen maken, zal de inschrijving geverifieerd worden tijdens het inchecken bij hun eerste vlucht. Deze inschrijving is ook nodig wanneer inwoners van China over land of zee naar de VS reizen.

Callcenter

Het CBP heeft een EVUS callcenter ter beschikking gesteld met een Mandarijn sprekende klantenservice. Op deze manier kunnen reizigers ook telefonisch vragen stellen met betrekking tot de EVUS inschrijving. Dit callcenter is 24 uur per dag, zegen dagen per week bereikbaar en is gesloten op nationale feestdagen van de VS. Daarnaast zijn zij ook beschikbaar per e-mail. Dit zorgt ervoor dat de reizigers goed worden geholpen om het systeem op de juiste manier te gebruiken. Het kan voor sommige reizigers namelijk een erg vreemd systeem zijn om mee te werken. Daarnaast vragen veel reizigers zich af waarom zij een EVUS inschrijving dienen te hebben. Voor al deze vragen is er dus een beschikbare klantenservice.

Waarom een EVUS?

Het EVUS proces is vergelijkbaar met het proces van de ESTA. Het idee is namelijk dat Chinese reizigers hun persoonlijke gegevens voor iedere reis updaten. Dit komt doordat het visum 10 jaar geldig is. Wanneer een reiziger 10 jaar lang geen gegevens updatet, kan dit onhandige gevolgen hebben. 
Het is wel belangrijk om te weten dat het EVUS niet een vervanging is voor een visum. Wanneer het visum verloopt, dient eerst een nieuw visum aangevraagd te worden. Het EVUS is puur bedoelt om de gegevens te updaten en een extra controle uit te voeren op reizigers met een 10 jarig visum. Dit om te voorkomen dat reizigers tien jaar ongecontroleerd naar de VS kunnen gaan.

Updaten

Het EVUS proces is vergelijkbaar met het proces die reizigers uit 38 andere landen moeten volgen voordat ze naar de VS kunnen afreizen. Wanneer Chinese reizigers hun persoonlijke gegevens niet updaten om de twee jaar of bij het verkrijgen van een nieuw paspoort nadat de EVUS verplicht wordt, kunnen zij hun visum van 10 jaar niet gebruiken.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen