02 november 2016
Terug

EU wil een eigen ESTA

De ESTA is natuurlijk alleen bestemd voor korte reizen naar Amerika, maar de Europese Commissie wil ook graag een Visa Waiver Program voor Europa zoals Amerika de ESTA heeft. Deze reistoestemming zou dan een verplichting moeten worden voor alle reizigers uit ‘bevriende landen’.

Frankrijk en Duitsland

De landen Duitsland en Frankrijk worden gezien als de twee meest belangrijke lidstaten van de EU. Zij hebben verzocht in Brussel om ook voor de EU een verplicht visum aan te stellen naar aanleiding van alle terroristische aanslagen in Europa van de afgelopen tijd, hoewel er geen directe aanwijzingen voor zijn. Dit visum zou dan een verplichting worden voor  alle reizigers uit landen die normaal gesproken geen visum hoeven aan te vragen wanneer ze naar landen binnen de EU reizen zoals: Australië, Canada, Amerika, Japan e.d.

Buitengesloten

Het lastige is dat Canada en Amerika beide hun eigen Visa Waiver hebben namelijk; de ESTA voor Amerika en de eTA voor Canada en beide bepaalde landen uitsluiten. Polen, Bulgarije, Roemenië, Cyprus en Kroatië dienen een gewoon visum aan te vragen wanneer zij naar Amerika willen reizen, zij vallen dus buiten de Visa Waiver. Roemenië en Bulgarije kunnen ook niet deelnemen aan het Visa Waiver van Canada, zij zullen dus een visum voor Amerika en Canada aan moeten vragen.

Brussel

Ook al heeft Brussel meerdere malen aangegeven hier niet mee akkoord te gaan. Brussel vindt namelijk dat alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde rechten en plichten zouden moeten hebben en geen landen moeten buitensluiten. Ottawa (de hoofdstad van Canada) en Washington (de hoofdstad van de VS) werd dringend verzocht de Visa Waiver voor alle landen van de Europese Unie in te voeren. Wanneer zij dit niet doen, dan zou de Europese Unie ook voor Amerika en Canada de Visa Waiver invoeren.

Uitgesteld

Brussel heeft Ottawa en Washington nu al meerdere malen verzocht actie te ondernemen maar helaas is dit nog niet gebeurd. Nu durft Brussel niet door te pakken en neemt een afwachtende houding aan. Dit besluit is namelijk al twee maal uitgesteld door de bestuurders van de EU. De laatste keer dat het is uitgesteld was in juli. In november dit jaar worden de presidentsverkiezingen in Amerika gehouden en mede hierom heeft de EU dit besluit uitgesteld. Ze vinden het nu niet gepast om dit onderwerp nu aan te snijden. De EU heeft besloten om dit onderwerp pas weer aan te snijden in het voorjaar van 2017 wanneer de nieuwe president zijn/haar intrek heeft genomen in het Witte Huis. Hierbij zal dan ook de anti-terrorismekaart aangekaart worden. Deze zou de EU in kunnen zetten om te kunnen pleiten voor een eigen Visa Waiver Program.