13 maart 2016
Terug

ESTA formulier uitgebreid

ESTA formulier vragenlijst uitgebreid per 23 maart 2016 in verband met extra veiligheidsmaatregelen.

Er is de afgelopen tijd het een en ander veranderd inzake het aanvragen van een ESTA. We hebben u al op de hoogte gebracht van het feit dat er veel ESTA’s ingetrokken zijn van mensen die een dubbele nationaliteit bezitten van de landen  Irak, Iran, Soedan of Syrië, of na 1 maart een bezoek hebben gebracht aan een van deze landen. Wanneer de bovenstaande voorwaarden op uw situatie van toepassing zijn, is de kans groot dat uw ESTA aanvraag afgewezen wordt. Uiteraard krijgt u dan gewoon het aankoopbedrag van ons teruggestort op uw rekening. Natuurlijk gelden deze regels niet voor militairen in functie.

Amerika wordt steeds strenger in het voorzien van ESTA reistoestemmingen. Door alle recente gebeurtenissen omtrent de IS was dit ook te verwachten. Hierdoor is het aanvraagformulier op 23 maart 2016 gedeeltelijk aangepast door het Amerikaanse Department of Homeland Security. Er zijn extra vragen toegevoegd omtrent de nationaliteit en een extra verkiesbaarheidsvraag.

 

Wat is het ‘Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention ACT of 2015’?

Deze wet is op 18 december 2015 opgericht en bevat nieuwe eisen om naar Amerika af te reizen middels het Visa Waiver Program. Deze nieuwe eisen kunnen niemand verbieden om een visum aan te vragen en hiermee alsnog naar de VS af te reizen. Met ingang van 1 april 2016 is het ook een vereiste voor alle VWP reizigers om een elektronisch paspoort in het bezit te hebben om naar de VS af te kunnen reizen. Ook zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Wat te doen wanneer mijn ESTA is afgewezen?

Dan kunt u altijd nog een visum aanvragen. Ook dit heeft zo zijn voordelen. Een visum is namelijk 10 jaar geldig en een ESTA maar 2 jaar. Ook mag u met een visum 6 maand verblijven in de VS in plaats van 90 dagen met de ESTA. Ook is het mogelijk om na die 6 maanden een verlenging aan te vragen. 
Een andere mogelijkheid is een herziening aanvragen bij DHS trip. De gemiddelde wachttijd op een beslissing van DHS trip is ongeveer 50 dagen.

Wat is er veranderd aan het aanvraagformulier?

Zoals eerder genoemd zijn er extra vragen aan toegevoegd namelijk;

1. Bent u eerder in Iraq, Iran, Syrië of Soedan geweest op of na 1 maart 2011?

2. Is aan u ooit door enig ander land een paspoort of nationaal identiteitsbewijs afgegeven om te reizen?

3. Bent u momenteel een staatsburger of ingezetene van enig ander land?

4. Bent u ooit staatsburger of ingezetene geweest van enig ander land?


Ook wordt er gevraagd om het paspoort van de eventuele tweede nationaliteit en het verloopjaar hiervan. Tevens dient u dan aan te geven hoe u aan deze tweede nationaliteit bent gekomen.

Zijn er nog andere landen die van invloed kunnen zijn op het niet kunnen reizen via het Visa Waver Program?

Ja die zijn er. Sinds 18 februari 2016 heeft het DHS aangekondigd dat de landen Libië, Somalië en Jemen zijn toegevoegd aan de wet; ‘Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention ACT of 2015’. Wanneer u hier bent geweest, kan het zijn dat uw ESTA aanvraag wordt afgewezen. DHS is nog steeds bezig met overleggen met de ministerie van Buitenlandse zaken en met ‘National Intelligence’ om te bepalen of er meerdere landen moeten worden toegevoegd aan deze lijst. In het voorjaar van 2016 zal DHS de vragen met betrekking tot deze landen toevoegen aan het aanvraag formulier.

Hoe wordt een tweede nationaliteit bepaald?

Er zullen nationailiteitsvastellingen gedaan worden in overeenstemming met de Amerikaanse wettelijke normen en praktijken. Niet alleen aan de hand van de wetten en gebruiken van buitenlandse regeringen. Wanneer u het idee heeft dat u wel in aanmerking komt voor een ESTA reistoestemming, kunt u uw aanvraag indienen en er voor zorgen dat elke vraag naar waarheid wordt ingevuld. Aan de hand hiervan wordt er gekeken of u in aanmerking komt voor een ESTA.

Mocht u hier verder vragen over hebben dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn zowel telefonisch als per e-mail te bereiken.

  

Bron: cbp.gov
ESTA formulier uitgebreid