ESTA Formulier

Wanneer u van plan bent om naar de Verenigde Staten af te reizen, dient u in het bezit te zijn van een geldige ESTA reistoestemming. Deze vraagt u online aan door middel van het aanvraagformulier. Hierdoor heeft u geen visum nodig. Hier vindt u alle benodigde informatie omtrent het invullen en aanvragen van het ESTA formulier.

Direct het ESTA Formulier invullen

Wat is een ESTA aanvraagformulier voor Amerika?

Dit is een online aanvraagformulier waarmee het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aangevraagd wordt. Zonder deze reistoestemming kunt u niet afreizen naar Amerika. Ook met alleen een tussenstop in Amerika dient u het formulier in te vullen.

Waarom moet ik een ESTA formulier aanvragen?

Vanaf 2009 kunnen reizigers vanuit bepaalde landen een ESTA Amerika aanvragen en op die manier visumvrij reizen. Voorheen was dit het groene I-94W formulier dat op de luchthaven werd overhandigd. Om het reizigers en douanebeambten makkelijker te maken is dit oude formulier gedigitaliseerd. Het invullen en aanvragen kan tegenwoordig alleen nog maar online. Om eventuele problemen te voorkomen vult u het aanvraagformulier zo volledig mogelijk en naar waarheid in. Zo neemt u deel aan het Visa Waiver Program. Hierdoor hoeft u geen visum aan te vragen voor Amerika, maar staat u wel geregistreerd als bezoeker van de VS. De ESTA is elektronisch gekoppeld aan uw paspoort.

Handige uitlegvideo bekijken

Wat zijn de kosten?

De kosten bedragen €36,95 per ESTA. Dit is ongeacht de wisselkoers. De prijs van een ESTA reistoestemming wordt bepaald door de Amerikaanse overheid en bedraagt $21,- (USD).

Welke gegevens moet ik bij de hand houden?

Om een ESTA formulier zo goed mogelijk in te kunnen vullen heeft u een aantal gegevens nodig. Wij adviseren u deze gegevens bij de hand te houden als u het formulier invult. U heeft het volgende nodig:

  • Persoonsgegevens en paspoorten van alle (mede)reizigers
  • Werkgevergegevens van alle (mede)reizigers
  • Het verblijfadres in Amerika
  • Informatie over eventuele andere nationaliteiten
  • Contactgegevens bij nood (in case of emergency -contact)
  • Informatie over eventuele ziektes
  • Informatie over eventuele strafbare feiten in het verleden (strafblad)
  • Informatie over een eerder bezoek aan Amerika
  • Informatie over een eventueel eerder bezoek aan Irak, Syrië, Libië, Somalië, Iran, Soedan of Yemen na maart 2011
  • Uw betaalpas
formulier-invullen

Toelichting per onderdeel van het ESTA aanvraagformulier

Stap 1: Informatie van de reiziger

Hier wordt gevraagd naar uw persoonlijke informatie. Het is van belang dat u de gegevens exact zo overneemt zoals deze in uw paspoort staan! Bij voornaam dient u alle voornamen in te vullen. Speciale leestekens in uw naam zoals bijvoorbeeld:  è, ö, of ï worden niet herkend. Vul in deze gevallen uw naam in zoals deze onderin uw paspoort staat weergegeven tussen de tekens <<<<<uw naam<<<<<<< U gebruikt dan de Engelse leestekens die wel machinaal afleesbaar zijn. (ö wordt dan bijvoorbeeld oe).

informatie reiziger invullen

Stap 2: Paspoortgegevens

Ook bij deze stap is het van groot belang dat u de gegevens exact zo overneemt zoals deze in uw paspoort staan! Houdt u er rekening mee dat de letter O niet voorkomt in het Nederlands paspoortnummer, dit moet te allen tijde het cijfer 0 zijn. Wanneer u het paspoortnummer niet exact overneemt, wordt de ESTA niet elektronisch aan het paspoort gekoppeld. U kunt dan niet naar Amerika reizen. Het Nederlandse paspoortnummer bestaat uit 9 karakters. Het Belgische paspoortnummer is altijd opgebouwd uit 2 letters gevolgd door 6 cijfers. Voorbeeld: AB123456.

paspoort

Stap 3: Werkgevergegevens

Bij deze stap wordt er gevraagd naar de gegevens van uw werkgever. Heeft u momenteel geen werkgever dan vult u de gegevens van uw laatste werkgever in. Heeft u deze niet, dan beantwoordt u de vraag met 'Nee'. U hoeft dan geen reden op te geven. Bent u een student, dan vult u hier de gegevens van de school in en bij functietitel ‘student’. Heeft u geen werkgever, maar bent u eigenaar van een bedrijf, dan kunt u de gegevens van uw eigen bedrijf invullen en bij functietitel: ‘self employed’. Bij kinderen kunt u ‘child’ invullen en bij huisvrouw ‘homemaker’.

werkgevergegevens-invullen

Stap 4: Reisinformatie over uw verblijfadres in Amerika en noodcontact

Hier vult u uw verblijfadres in Amerika in. Is dit nog niet bekend? Dan vult u 'unknown' in. Dit kan in elk veld. Bij het telefoonnummer vult u dan enkel nullen in. Het verblijfadres is het enige wat wij achteraf nog kosteloos voor u kunnen wijzigen. Verblijft u op meerdere locaties, dan vult u hier het eerste adres in dat u aandoet. Gaat u op doorreis, dan kunt u deze vraag met ‘ja’ beantwoorden. Ook vult u de gegevens in van een contactpersoon in geval van nood. Dit mag binnen of buiten Amerika zijn.

reisinformatie-verblijf

Stap 5: Verkiesbaarheidsvragen

Hier worden vragen gesteld met betrekking tot uw verleden. Deze vragen beantwoordt u met ‘ja’ of ‘nee'. Het is heel belangrijk dat u deze vragen naar waarheid invult.

verkiesbaarheidsvragen

Waarom moet ik zoveel gegevens invullen?

De vragen op het aanvraagformulier zijn opgesteld door de U.S. Customs and Border Protection. Een ESTA reistoestemming is bedoeld om ongewenste reizigers te kunnen weren uit het land. Om te bepalen wie het land in mag, worden er dus veel vragen gesteld. Daarom is het belangrijk dat u alle verplichte vragen naar waarheid invult.

De ‘i’ knop

Op ons aanvraagformulier komt u steeds een ‘i’ knop tegen. Wanneer u hierop klikt, krijgt u meer informatie over de desbetreffende vraag. Als u twijfelt over gevraagde antwoord een vraag, klikt u dus op de 'i' knop. Komt u er dan nog niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. U kunt ons bereiken via e-mail.

Controleren

Wij adviseren u om de aanvraag goed te controleren voordat u deze verstuurt. Als de aanvraag bij ons binnenkomt zullen onze experts de aanvraag ook nog handmatig controleren. Daarnaast heeft ons aanvraagformulier ingebouwde controles voor veelgemaakte fouten. Indien van toepassing krijgt u hier automatisch een melding van.

Kan ik een verkeerd ingevuld formulier nog wijzigen?

Als wij uw ingevulde gegevens nog niet verwerkt hebben, is het mogelijk om deze te wijzigen. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact met ons op. Hebben wij de gegevens wel al verwerkt? Dan is het niet meer mogelijk aanpassingen te doen. Enkel de gegevens over uw verblijf in Amerika zijn dan nog aan te passen.

ESTA formulier invullen: 0 of o?

Bij het invullen van het ESTA formulier is het documentnummer van uw paspoort erg belangrijk. Het is goed om te weten dat er in een Nederlands paspoortnummer nooit de letter 'O' voorkomt. Dit moet altijd het cijfer 0 zijn. Ons ESTA formulier herkent deze fout direct en zal u hier tijdens het invullen op wijzen.

Uw goedgekeurde ESTA

Het Amerikaanse CBP mag 72 uur doen over de beoordeling van uw aanvraag. Echter, in de meeste gevallen ontvangt u binnen enkele uren van ons een e-mail met hierin de status van uw aanvraag en het ESTA document als bijlage.

Moet ik het ESTA formulier meenemen tijdens reis naar Amerika?

U ontvangt het ESTA formulier als digitaal document. In principe hoeft u dit document niet te laten zien tijdens uw reis. De geldigheid van uw ESTA wordt gecontroleerd aan de hand van uw paspoortnummer. Toch is het praktisch om uw ESTA document te downloaden en mee te nemen op reis. Mocht er een storing zijn, dan kunt u deze toch overhandigen. Daarom is het ook fijn om een uitgeprinte versie van het formulier mee te nemen. Zo weet u zeker dat er geen problemen ontstaan.

Wat is de geldigheid van een ESTA formulier?

Na goedkeuring is uw ESTA formulier 2 jaar geldig. In die tijd mag u meerdere malen naar de VS afreizen, zolang u maar niet meer dan 90 dagen aaneengesloten in het land verblijft. Daarbij moet uw paspoort al die tijd ook nog geldig zijn. Is uw paspoort verlopen? Dan verloopt de ESTA ook.

Kan ik een ESTA formulier verlengen?

Nee, het is niet mogelijk om de geldigheidsduur van uw ESTA te verlengen. Als uw ESTA verlopen is, zult u de reistoestemming opnieuw moeten aanvragen. Dit doet u door het formulier nogmaals volledig in te vullen en te versturen.

Mijn ESTA is verlopen, moet ik het formulier opnieuw invullen?

Ja, bij een verlopen ESTA moet u een nieuwe reistoestemming aanvragen. Dit betekent dat u het formulier opnieuw moet invullen. Het is niet mogelijk om een verlopen of vervallen ESTA te verlengen. De reistoestemming moet dus altijd opnieuw worden aangevraagd.

Uitbreiding formulier

Het Amerikaanse Department of Homeland Security heeft in oktober 2014 het ESTA formulier uitgebreid met extra vragen. Hierdoor kost het wat meer tijd om het formulier in te vullen. Het voordeel hiervan is dat u niet meer het groene I-94W formulier op de luchthaven hoeft in te vullen. Dit was tot januari 2009 nog wel het geval. Het online ESTA formulier is dus een hele verbetering. Blijkbaar was dit nog niet voldoende want op 24 februari 2016 is het formulier wederom aangepast en hebben ze extra vragen over de nationaliteiten toegevoegd.

Daarnaast hebben ze een extra verkiesbaarheidsvraag toegevoegd met betrekking tot het bezoeken van Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan, Jemen of Syrië na 2011. Reizigers met één van deze nationaliteiten zullen dan ook eerder afgewezen worden. Ook heeft u een verhoogde kans op afwijzing wanneer u onlangs één van deze landen heeft bezocht. Wij raden u dan aan om een visum Amerika aan te vragen in plaats van de ESTA. In 2019 heeft Amerika nog een toevoeging gedaan op het ESTA formulier. Sindsdien moet u invullen of u social media gebruikt. Zo probeert de U.S. Customs and Border Protection steeds beter te identificeren welke reizigers een dreiging kunnen vormen.

Wat te doen bij een afgekeurde aanvraag? 

Er zijn diverse redenen waarom een ESTA wordt afgekeurd. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een strafblad. Ook drugsgebruik en -bezit zijn een reden waarom de ESTA niet wordt toegekend. Daarnaast kan een ESTA worden afgekeurd als er eerder een aanvraag is gedaan die niet is toegekend. U mag wel een nieuwe aanvraag doen, maar als er geen verandering in uw situatie is, is de kans groot dat ook deze nieuwe aanvraag wordt afgekeurd. In dat geval kunt u beter een Amerikaans visum aanvragen.

Voorbeeld ingevuld ESTA formulier

voorbeeld esta formulier

Het formulier invullen voor meerdere reizigers

Als u met meerdere mensen naar de VS afreist, kunt u een groepsaanvraag indienen. U vult dan de gegevens van alle reizigers in en betaalt in één keer. Zorg ervoor dat u alle gegevens van uw medereizigers bij de hand hebt als u de groepsaanvraag gaat doen. U vult eerst uw eigen gegevens in en krijgt daarna de optie om meerdere reizigers toe te voegen. Kiest u voor de optie 'familielid toevoegen', dan worden uw adresgegevens automatisch ook ingevuld op het nieuwe formulier. Dit bespaart tijd.

Na het invullen van alle gegevens verstuurt u de formulieren allemaal samen. U ontvangt na goedkeuring van de ESTA als hoofdaanvrager alle reistoestemmingen in uw e-mail.

Hoe lang van tevoren moet ik een ESTA formulier aanvragen?

De U.S. Customs and Border Protection mag maximaal 72 uur doen over het beoordelen van een ESTA aanvraag. Dit betekent dat u uiterlijk 3 dagen voor vertrek de ESTA moet aanvragen. Vaak heeft u binnen enkele uren al goedkeuring, maar in sommige gevallen kan het langer duren. Om geen risico te nemen, is het dus goed om 3 dagen te rekenen. Twijfelt u of uw ESTA aanvraag goedgekeurd zal worden? Neem dan nog langer de tijd. Als de ESTA wordt afgekeurd heeft u nog de mogelijkheid om een visum Amerika aan te vragen.

Hoe lang duurt het invullen van het ESTA formulier?

Ons ESTA formulier bestaat uit 5 eenvoudige stappen. Zo vult u de aanvraag eenvoudig en snel in en kunt u verder met leukere dingen. Per reiziger bent u enkele minuten kwijt om het formulier in te vullen. Daarna ontvangt u vanzelf een e-mail met de status van uw aanvraag.

Nu direct een ESTA aanvragen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen