07 augustus 2018
Terug

ESTA aanvraag voor Amerika afgewezen voormalig NAVO-chef vanwege bezoeken Iran

Spanjaard Javier Solana, voormalige chef van de NAVO, blijkt niet zomaar een ESTA aan te kunnen vragen. Hij heeft online een ESTA aangevraagd voor Amerika maar deze is afgewezen. Dit had te maken met een bezoek aan Iran.

Een visum aanvragen

Javier Solana moet nu in plaats van de ESTA een visum aanvragen via de Amerikaanse ambassade of het consulaat. Als chef van de buitenlandse politiek van de Europese Unie heeft hij een bezoek gebracht aan Iran. Voor het laatst heeft hij in 2013 een inauguratie bijgewoond van president Hassan Rouhani in Iran.

Javier Solana was namelijk betrokken bij een internationaal akkoord over nucleaire activiteiten van Iran. Echter, had het feit dat zijn ESTA afgewezen werd hier niets mee te maken, en ook niet met de huidige regels van president Trump.

Op het huidige aanvraagformulier wordt namelijk gevraagd of de aanvrager na 2011 nog in Iran, Irak, Somalië, Libië, Sudan, Syrië of Yemen is geweest. Wanneer de aanvrager deze vraag met ‘ja’ beantwoord is de kans groot dat de aanvraag afgewezen wordt. De reden waarom de aanvraag van Solana werd afgewezen had te maken met de regels omtrent een visum welke uit te tijd stamt toen Barack Obama nog president was.

Bent u eerder in een van de bovenstaande landen geweest?

U kunt altijd proberen om een ESTA aan te vragen. Wordt deze afgewezen, dan krijgt u gewoon uw geld terug. U kunt dan proberen een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade. Op onze website onder de veel gestelde vragen visum Amerika leggen wij precies uit hoe dit in zijn werk gaat.