ESTA

Staat er binnenkort een reis naar Amerika op de planning? Dan moet u wel het een en ander regelen om de reis soepel te laten verlopen. Als u niet in het bezit bent van een Amerikaans paspoort heeft u een andere vorm van een reistoestemming nodig. Vaak is een ESTA reisverklaring dan voldoende. Nu vraagt u zich misschien af wat zo'n ESTA precies is. Dat leggen we u graag uit, zodat u straks goed voorbereid naar de VS afreist.

ESTA Amerika

Wat is een ESTA?

ESTA is een afkorting die staat voor 'Electronic System for Travel Authorization'. In het Nederlands betekent dat 'Elektronisch Systeem voor Reistoestemming'. Het is een digitaal document dat wordt afgegeven door de Verenigde Staten van Amerika om reizigers vooraf te kunnen screenen.

De ESTA is dus in het leven geroepen als screeningsdocument. Door reizigers van tevoren deze verklaring aan te laten vragen, is de VS in staat om ongewenste reizigers vooraf al te weren. Op die manier werkt de verklaring als een veiligheidsmaatregel. Zonder ESTA (of geldig visum of Amerikaans paspoort) komt u de USA dus niet in. De verklaring is nodig als u over zee of door de lucht het land binnenkomt. Als u via land Amerika wil betreden, gelden er andere regels.

Vroeger moesten reizigers een groen i-94W formulier invullen als zij de Verenigde Staten van Amerika wilden bezoeken. Dit fysieke document werd pas tijdens de reis zelf ingevuld. Hierdoor kon het bij de douane in de VS nog een tijdje duren voordat je werd toegelaten. Dat proces is met de invoering van ESTA versneld. Ook verhoogd de digitale reistoestemming de veiligheid. Ongewenste reizigers worden nu van tevoren al opgespoord en geweigerd. Als u over land Amerika bezoekt, is er wel nog steeds een fysiek i-94 formulier nodig.

Dit betekent echter niet dat alle reizigers met een ESTA direct toegelaten worden bij de grens. De U.S. Customs and Border Protection mag altijd nog bepalen dat iemand niet toegelaten wordt, ook als zij een geldige reistoestemming hebben.

Info uitgelicht

Controle geldigheid ESTA reisverklaring
Reist u per vliegtuig of per boot naar de Verenigde Staten? Dan krijgt u in de meeste gevallen te maken met het aanvragen van een ESTA. De luchtvaartmaatschappij of rederij waarmee u reist controleert voor vertrek de geldigheid van uw ESTA reisverklaring. Dit doen zij door uw paspoortnummer op te zoeken in de database van de U.S. Customs and Border Protection. Het paspoort waarmee u reist moet dus hetzelfde paspoort zijn als waarmee u de ESTA reisverklaring aanvraagt. U hoeft zelf de reisverklaring niet te laten zien, maar voor de zekerheid is het wel fijn om de bevestigingsmail mee te nemen.

Wanneer is een ESTA USA nodig?

Als u naar Amerika reist, moet u hoogstwaarschijnlijk een ESTA aanvragen. Aangezien het om een digitaal document gaat, kan dit gelukkig online via het ESTA-formulier. U hoeft hiervoor dus niet naar de Amerikaanse ambassade af te reizen, maar regelt het eenvoudig vanuit huis. De aanvraag neemt slechts enkele minuten in beslag en u heeft de verklaring daarna vaak binnen enkele uren al in uw mailbox zitten.

Een ESTA is nodig bij elke reis naar Amerika die minder dan 90 dagen duurt. Bent u van plan om meer dan 90 dagen aaneengesloten in de Verenigde Staten te blijven? Dan heeft u een visum nodig. Ook als u in de VS wil werken of studeren is een visum vereist. U mag wel klanten bezoeken en vergaderingen bijwonen met een ESTA.

U heeft dus een ESTA nodig als:

 • U minder dan 90 dagen naar de VS afreist. Ook als u enkel op doorreis bent.
 • U het land binnenkomt per vliegtuig of boot (en dus niet over land).
 • U geen geldig Amerikaans paspoort of visum heeft. 
 • U naar Alaska, Hawaï, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, de Noordelijke Marianen of Puerto Rico wilt afreizen.

Reist u met meerdere mensen naar Amerika? Dan heeft elke reiziger een eigen ESTA nodig. Ook minderjarige kinderen moeten een reistoestemming hebben. Het is wel mogelijk om voor meerdere mensen tegelijkertijd een ESTA aan te vragen. Zo'n groepsaanvraag scheelt u tijd en geld.

Waar moet u rekening mee houden?

Heeft u voor uw reis een ESTA nodig? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

 • Een ESTA is 2 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. In deze periode mag u meerdere malen naar Amerika afreizen, zolang u maar niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in het land verblijft.
 • Bent u na 1 maart 2011 in Syrië, Libië, Noord-Korea, Iran, Irak, Soedan, Jemen of Somalië geweest? Dan is het niet mogelijk om een ESTA aan te vragen. Als u toch naar de VS wil reizen, moet u via de Amerikaanse ambassade een visum aanvragen.
 • Aan de aanvraag voor een ESTA zijn kosten verbonden. Deze betaalt u eenvoudig online via een beveiligde betaalmethode, zoals iDEAL of creditcard.
 • Na de aanvraag duurt het maximaal 72 uur voordat u weet of de ESTA is toegewezen. Vaak gaat dit vele malen sneller, maar een garantie heeft u nooit. Vraag de reistoestemming daarom ruim op tijd voor uw reis aan.
 • De geldigheid van de ESTA reisverklaring is gekoppeld aan het documentnummer van uw paspoort. Vraagt u een nieuw paspoort aan voor uw reis? Vraag de ESTA dan pas aan als u het nieuwe reisdocument in uw bezit heeft.

ESTA Amerika vs visum Amerika

Een visum is net als een ESTA een reisdocument. Toch zitten er grote verschillen tussen de twee documenten. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje.

 • Een ESTA is online aan te vragen, voor een visum moet u langs de Amerikaanse ambassade.
 • Met een ESTA mag u maximaal 90 dagen aaneengesloten in de VS verblijven, met een visum langer.
 • Een visum aanvragen kost meer tijd en geld.
 • Met een visum mag u in Amerika werken, met een ESTA niet.

Voor de meeste zakelijke en toeristische reizen is de goedkopere ESTA dus een goed alternatief voor een visum.

In het kort: een ESTA aanvragen

Een ESTA aanvragen kan volledig online. U hoeft hiervoor de deur dus niet uit. Als u met meerdere mensen tegelijkertijd afreist naar de Verenigde Staten kunt u voor het hele reisgezelschap in één keer de benodigde reistoestemmingen aanvragen. Zorg er dan wel voor dat u van elke reiziger de gegevens, zoals paspoortnummer, bij de hand hebt.

Als u de gegevens bij de hand heeft, opent u het ESTA formulier. Hier vult u alle benodigde velden in. Dit gaat over persoonsgegevens, maar ook werkgevergegevens en paspoortgegevens worden gevraagd. Bij elk veld staat extra informatie, zodat u precies weet wat u moet invullen. Dit doet u voor alle reizigers.

Na het invullen van de gegevens gaat u naar de betaling. U kiest de betaalmethode die uw voorkeur heeft en voldoet de betaling.

Nu wordt uw aanvraag doorgestuurd naar onze specialisten. Zij controleren de aanvraag zorgvuldig, voordat ze deze doorsturen naar de Amerikaanse ambassade. Hier worden uw gegevens gecontroleerd en wordt er bepaald of u in aanmerking komt voor de reistoestemming. Dit hoort u binnen 72 uur na de aanvraag. Als de verklaring wordt afgegeven, ontvangt u hier een bevestiging van in uw mail. Geniet van uw reis!

Nu direct een ESTA aanvragen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen