ESTA - Visa waiver program

Staat er binnenkort een reis naar Amerika op de planning? Dan moet u het een en ander regelen om de reis soepel te laten verlopen. Zo dient u in het bezit te zijn van een geldige reistoestemming in de vorm van een visum, paspoort of ESTA. De laatstgenoemde is voor de meeste reizigers geschikt. Amerika is lid van het visa waiver program. Het Visa Waiver Program (VWP) staat burgers van deelnemende landen toe zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen voor zaken of toerisme, voor een verblijf van maximaal 90 dagen. U heeft dan wel een geldige ESTA (electronic system for travel) nodig. Nu vraagt u zich misschien af wat zo'n reisverklaring/ESTA precies inhoudt. Dat leggen we u graag uit.

ESTA Amerika

Wat is een ESTA?

ESTA is een afkorting die staat voor 'Electronic System for Travel Authorization'. In het Nederlands betekent dat 'Elektronisch Systeem voor Reistoestemming'. Het is een digitaal document dat wordt afgegeven door de Department of Homeland Security van Verenigde Staten van Amerika om reizigers vooraf te kunnen screenen. De ESTA is dus in het leven geroepen als screeningsdocument. Door mensen van tevoren deze Electronic System for Travel Authorization aan te laten vragen, is de VS in staat om ongewenste personen vooraf al te weren en goedkeuring voor reizen te verlenen. Op die manier werkt de ESTA als een veiligheidsmaatregel. Zonder ESTA (of geldig visum of Amerikaans paspoort) komt u Amerika dus niet in. De ESTA is nodig als u over zee of door de lucht het land binnenkomt. Als u via land Amerika wil betreden, gelden er meer regels.

Vroeger moesten reizigers een groen i-94W formulier invullen als zij de Verenigde Staten van Amerika wilden bezoeken. Dit fysieke document werd pas tijdens de reis zelf ingevuld. Hierdoor kon het verwerken bij de douane in de VS nog een tijdje duren en moest u wachten voordat u werd toegelaten en goedkeuring ontving. Dat proces is met de invoering van het ESTA versneld. Ook verhoogd de ESTA de veiligheid. Ongewenste reizigers worden nu van tevoren al opgespoord en geweigerd. Als u over land Amerika in wilt reizen, is er naast de ESTA wel nog steeds een fysiek i-94 formulier nodig.

Dit betekent echter niet dat iedereen met een geldige ESTA direct wordt toegelaten bij de grens. De U.S. Customs and Border Protection mag altijd nog bepalen om iemand niet toe te laten, ook als zij een geldige reistoestemming/ESTA hebben.

Info uitgelicht

Controle geldigheid

Reist u per vliegtuig of per boot naar de Verenigde Staten? Dan dient u in de meeste gevallen een ESTA aan te vragen. De luchtvaartmaatschappij of rederij waarmee u reist controleert voor vertrek de geldigheid. Dit doen zij door uw paspoortnummer op te zoeken in de database van de U.S. Customs and Border Protection. Het paspoort waarmee u reist moet dus hetzelfde paspoort zijn als waarmee u de reisverklaring aanvraagt. U hoeft zelf de ESTA niet te laten zien, maar voor de zekerheid is het wel verstandig om de bevestigingsmail mee te nemen. Zoals voor alle landen geldt, heeft u ook een geldig paspoort nodig om Amerika in te reizen. Heeft u die niet? Dan moet u een nieuw paspoort aanvragen voor vertrek.

 

In welke situaties heb ik een ESTA nodig?

Als u naar Amerika reist, dient u in de meeste gevallen een ESTA reistoestemming aan te vragen. Aangezien het om een digitaal document gaat, kan dit gelukkig online via het ESTA formulier. U hoeft hiervoor dus niet naar de Amerikaanse ambassade af te reizen, maar regelt het eenvoudig vanuit huis. De aanvraag neemt slechts enkele minuten in beslag. Het verwerken van de ESTA aanvraag gaat meestal snel. U heeft de ESTA daarna vaak binnen enkele uren al in uw mailbox zitten. De ESTA is nodig bij elke reis naar Amerika die minder dan 90 dagen duurt. Bent u van plan om meer dan 90 dagen aaneengesloten in de Verenigde Staten te blijven? Dan heeft u een visum Amerika nodig. Deze kunt u aanvragen bij het consulaat. Ook als u in de VS wil werken of studeren is een visum vereist. U mag overigens wel klanten bezoeken en vergaderingen bijwonen met een ESTA.

Waar moet u rekening mee houden?

Met de volgende zaken dient u rekening te houden:

  • Een ESTA reistoestemming is 2 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. In deze periode mag u meerdere malen naar Amerika afreizen, zolang u maar niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in het land verblijft.
  • Bent u na 1 maart 2011 in Syrië, Libië, Noord-Korea, Iran, Irak, Soedan, Jemen of Somalië geweest? Dan is het niet mogelijk om een aanvraag te doen. Als u toch naar de VS wil reizen, moet u via de Amerikaanse ambassade een visum aanvragen. Een ESTA aanvraag zal worden afgewezen.
  • Aan de aanvraag voor een ESTA zijn kosten verbonden. Deze betaalt u eenvoudig online via een beveiligde betaalmethode, zoals iDEAL of creditcard.
  • Na de ESTA aanvraag duurt het maximaal 72 uur voordat u weet of de aanvraag is toegewezen. Vaak gaat dit vele malen sneller, maar een garantie heeft u nooit. Vraag hem daarom ruim op tijd voor uw reis aan.
  • De geldigheid van de ESTA hangt samen met uw paspoort. Is uw paspoort onlangs verlopen en heeft u voor uw reis naar Amerika een nieuw paspoort aangevraagd? Wacht dan nog even met het aanvragen van uw reistoestemming tot uw het nieuwe paspoort in bezit heeft.
Samenvatting

Een ESTA aanvragen kan volledig online. U hoeft hiervoor de deur dus niet uit. Als u met meerdere mensen zoals vrienden en familie tegelijkertijd afreist naar de Verenigde Staten kunt u voor het hele reisgezelschap in één keer de benodigde reistoestemmingen aanvragen. Zorg er dan wel voor dat u van elke reiziger de gegevens, zoals paspoortnummer, bij de hand hebt.

Als u de gegevens bij de hand heeft, opent u het aanvraagformulier. Hier vult u alle benodigde velden in. Dit gaat over persoonsgegevens, maar ook werkgevergegevens en paspoortgegevens worden gevraagd. Bij elk veld staat extra informatie, zodat u precies weet wat u moet invullen. Dit doet u voor iedereen die met U reist.

Na het invullen van de gegevens gaat u naar de betaling. U kiest de betaalmethode die uw voorkeur heeft en voldoet de betaling.

Nu wordt uw aanvraag doorgestuurd naar onze specialisten. Zij controleren de aanvraag zorgvuldig, voordat ze deze doorsturen naar de Amerikaanse ambassade. Hier worden uw gegevens gecontroleerd en wordt er bepaald of u in aanmerking komt voor de reistoestemming. Dit hoort u binnen 72 uur na de aanvraag. Als de verklaring wordt afgegeven, ontvangt u hier een bevestiging van in uw mail. Geniet van uw reis!

Nu direct een ESTA aanvragen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen