22 maart 2018
Terug

dreamers in het leger niet uitgezet

Militairen die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen en hier zijn opgegroeid worden niet uitgezet wanneer hun verblijfsvergunning verloopt, beloofd de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis.

Leger-dreamers

Enkele uitzonderingen daargelaten uiteraard maar in principe mogen alle ‘leger-dreamers’ in Amerika blijven, zelfs wanneer het DACA-programma (Deferred Action for Childhood Arrivals) wordt afgeschaft waardoor ze nu nog beschermd worden. "We staan altijd pal achter onze mensen", aldus de minister van Defensie. Met deze uitspraak gaf hij de bijna 800 militairen zekerheid over hun toekomst. Alleen wanneer er een van de militairen een ernstig misdrijf heeft gepleegd of wanneer een federale rechter de opdracht tot deportatie geeft kan er anders besloten worden.

DACA

Het DACA programma, welke jonge immigranten die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen beschermt tegen uitzetting, wordt herroepen door president Donald Trump. Barack Obama, voormalig president van Amerika, heeft het programma in 2012 in het leven geroepen als presidentieel decreet. Het DACA heeft volgens Trump geleid tot een “vloed van minderjarigen”  aan de Amerikaanse zuidgrens die “verschrikkelijke humanitaire gevolgen” met zich mee hebben gebracht.

Trump zegt dat de immigranten honderdduizenden “Amerikaanse banen” hebben ingepikt. De democraten, het onderwijs, het bedrijfsleven en burgerrechtenactivisten nemen het besluit om het DACA programma af te schaffen niet ter harte.

Dreamers

In totaal zou het gaan om ongeveer achthonderdduizend kinderen van illegale immigranten, ook wel de ‘Dreamers’ (dromers) genoemd, welke vroeger als kind mee zijn genomen naar Amerika door de ouders. Voor hun is Amerika hun vaderland, ze zijn er immers opgegroeid, ze hebben er gestudeerd, ze werken en betalen belasting.

De immigranten werden niet alleen tegen uitzetting beschermd door het DACA programma, maar zorgde er ook voor dat ze een opleiding konden volgen of om een werkvergunning te kunnen bemachtigen. Inmiddels is het wel of niet afschaffen van het programma al zes maanden een discussiepunt in het zwaar verdeelde Congres.

dreamers in het leger niet uitgezet