25 februari 2018
Terug

Douane VS gaat reizigers helpen met I-94 website

De Amerikaanse douane (Customs and Border Protection) heeft twee nieuwe initiatieven gelanceerd om het voor reizigers makkelijker te maken aan de visum-voorwaarden te voldoen. Het gaat om reizigers uit landen die deel uitmaken van het Visum Waiver Program (VWP), waar Nederland en België ook onder vallen. Zo is er een nieuwe functie toegevoegd aan de website voor het I-94 formulier, waarmee je de status van je toelating kunt bekijken. Daarnaast gaat het CBP de reiziger op de hoogte houden van de dagen die hij nog in de Verenigde Staten mag blijven. Er wordt een e-mail verzonden zodra de reiziger nog tien dagen over heeft. Het CBP heeft deze proactieve stappen genomen om reizigers te informeren en te herinneren aan de voorwaarden van hun visum. Ook willen ze er zo voor zorgen dat de verblijfstermijn niet wordt overschreden.

Aanvulling op eerder I-94 initiatief

Deze initiatieven zijn een aanvulling op het eerdere besluit uit 2017 om reizigers toe te staan de status van hun verblijf te controleren. Om de uiterlijke verblijfsdatum te controleren, zullen reizigers hun biografische informatie en paspoortinformatie invullen onder het tabblad ‘view compliance’ op de I-94 website. De dagen die een reiziger nog over heeft of te lang aanwezig is in het land, worden berekend aan de hand van de datum die een CBP medewerker invult in het paspoort bij aankomst in het land. De tijd die een reiziger door mag brengen in de V.S. is afhankelijk van o.a. het type visum.

Het I-94 formulier

Het I-94 formulier is voor reizigers het bewijs dat ze legaal zijn toegelaten tot de V.S. Dit is nodig om de registratie van vreemdelingen, de immigratiestatus en werkvergunningen te verifiëren. In mei 2013 automatiseerde het CBP de I-94 voor de lucht- en zeevaart waardoor er geen papieren formulieren en handmatige invoer van gegevens meer nodig waren. Aanvullende informatie over het I-94 formulier en nalevingscontroles voor reizigers is te vinden op I94.cbp.dhs.gov.

Alle e-mails met betrekking tot de nalevingscontroles van reizigers worden verzonden vanaf staycompliance-donotreply@cbp.dhs.gov. Als de e-mail niet afkomstig is van dit adres, kan het een poging tot oplichting betreffen. Neem de e-mail in dat geval niet serieus.

Met alle initiatieven hoop het CBP reizigers aan te moedigen hun reis van te voren zo goed mogelijk te plannen om eventuele problemen te voorkomen.

Zie ook US Customs and Border Protection heeft vanaf heden een online i94 aanvraagformulier