01 december 2017
Terug

De Turken mogen weer een visa aanvragen in Amerika

Begin november is besloten door de Amerikaanse ambassade in Turkije om toch weer visa af te geven aan de Turken. Echter, dit gebeurd wel op beperkte schaal. De Turkse ambassade in Washington reageerde hierop door ook weer beperkte visa af te geven aan de Amerikanen.

Banden versterken

Op negen oktober is door Amerika besloten om geen visa meer af te geven voor de Turken. Turkije gaf na dit nieuws ook geen visa meer af aan de Amerikanen. Washington en Amerika liggen elkaar al een tijdje niet. Begin november is Binali Yildirim, Turkse premier, naar Amerika gegaan om hun onderlinge contact te verbeteren. Hij had een afspraak met de vicepresident Mike Pence in het welbekende Witte Huis.

Fethullah Gülen

In oktober werd er een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul opgepakt. Dit voorval heeft de perikelen tussen Turkije en Amerika behoorlijk verergerd. De medewerker werd ervan beschuldigt dat hij in contact zou staan met de islamitische denker en politicus Fethullah Gülen. De Turkse overheid is ervan overtuigd dat Fethullah Gülen achter de mislukte militaire staatsgreep zit welke zich in juli vorig jaar voordeed. 

Ambassade

De Amerikaanse ambassade heeft aangegeven dat garanties zijn ontvangen dat de lokale medewerkers niet meer opgepakt mogen worden voor het uitdragen van hun functie. Hierdoor is de veiligheidssituatie geoptimaliseerd en kunnen ze weer visa afgeven, alleen wel op beperkte schaal. 

"We maken ons nog wel zorgen over de bestaande zaken tegen opgepakte lokale medewerkers van onze vertegenwoordiging in Turkije", aldus de ambassade.