02 november 2023
Terug

De 25 leukste en interessantste weetjes over Amerika

Nieuwsgierig naar wat Amerika zo bijzonder maakt? Ontdek de 25 leukste en interessantste weetjes over dit fascinerende land dat je ongetwijfeld zal verbazen. Van historische geheimen tot verbazingwekkende feiten, maak je klaar voor een boeiende reis door de Verenigde Staten!

25. Het laagstgelegen punt van Amerika

In de betoverende uithoeken van Amerika, waar de natuur haar meest extreme gezichten toont, vind je het meest onvoorstelbare natuurlijke fenomeen dat Noord-Amerika te bieden heeft. Een plek waar de grenzen van de natuur worden uitgedaagd en waar het landschap zich vormt tot een surrealistisch meesterwerk. Welkom in Death Valley, een magisch woestijndal dat in de staat Californië en een klein deel van Nevada ligt. Dit is geen gewone plek; dit is het laagstgelegen punt van Amerika en misschien wel de meest fascinerende. Death Valley onderscheidt zich op veel manieren. Met een duizelingwekkende diepte van 86 meter onder de zeespiegel, tart dit droge wonder de zwaartekracht en biedt het een blik op de diepste krochten van Noord-Amerika. Dit is geen alledaagse woestijn, dit is een adembenemende woestijn met een oppervlakte van maar liefst 13.628 vierkante kilometer, bezaaid met zoutvlakten, majestueuze rotsformaties, gouden zandduinen die de zon weerkaatsen, grillige bergen die zich uitstrekken tot aan de horizon, en geheimzinnige canyons die wachten om ontdekt te worden.

24. Aantal inwoners

Terug in 1960 bestond de Amerikaanse bevolking uit een bescheiden 180.671.000 inwoners. Dit was een tijd van verandering en groei, waarbij de natie gestaag begon uit te breiden. Sindsdien heeft Amerika een opmerkelijke transformatie ondergaan, en in 2023 staat de teller op een indrukwekkende 335.136.000 inwoners. Dit is een opmerkelijke toename die getuigt van de aantrekkingskracht en de kansen die dit land te bieden heeft. Maar het verhaal houdt hier niet op; de Verenigde Staten blijven gestaag groeien. Als we vooruitkijken naar 2050, wordt geschat dat Amerika maar liefst 368.000.000 inwoners zal herbergen. Deze voorspelling weerspiegelt de voortdurende aantrekkingskracht van het land en de voortdurende instroom van mensen die hun dromen najagen in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

23. De oppervlakte van Amerika

Amerika op kaart

In het uitgestrekte en overweldigende landschap van Amerika vinden we een schaal die moeilijk te bevatten is. Het is een feit dat Nederland, ons eigen kleine land, maar liefst 250 keer in dit immense continent zou passen. Als we kijken naar de totale oppervlakte van Amerika, worden de cijfers nog indrukwekkender, met een duizelingwekkende 9.826.675 vierkante kilometer(!). Dit is geen gewoon land; dit is een reusachtig continent, doordrenkt van diversiteit en mogelijkheden. Amerika herbergt 50 staten, elk met zijn eigen karakter en identiteit. Als we het hebben over grootte, steekt Alaska er met kop en schouders bovenuit. Deze noordelijke staat omvat een adembenemende oppervlakte van 1.481.347 vierkante kilometer, wat het de grootste staat van allemaal maakt. Met zijn ongerepte wildernis, majestueuze bergen en uitgestrekte landschappen, vertegenwoordigt Alaska de pure, ongetemde natuur van Amerika. Naast Alaska neemt Texas de tweede plaats in wat betreft omvang. De 'Lone Star State' strekt zich uit over een indrukwekkende 695.662 vierkante kilometer, wat het tot een van de grootste staten in de Verenigde Staten maakt. Texas heeft een unieke cultuur en een trots erfgoed dat zijn eigen plek in de Amerikaanse geschiedenis opeist.

22. Het vrijheidsbeeld

Het vrijheidsbeeld van Amerika is in 350 delen en in 214 kratten naar New York vervoerd. Het enorme beeld van maar liefst 93 meter hoog (inclusief sokkel) en met een gewicht van 225 ton was een geschenk Frankrijk, gemaakt door Frédéric Bartholdi. Hij was een Franse beeldhouwer en ontwerper. Het beeld stelt de Romeinse godin Libertas voor. Vandaar de naam Statue of Liberty. In 1884 is het beeld in Frankrijk voltooid en naar Amerika vervoerd. Het maakte een tocht van 4 maanden over de Atlantische Oceaan.

21. Het verkeer in Amerika

Elke Amerikaanse staat heeft zijn eigen verkeersregels, al zijn de basisregels meestal gelijk. Amerikanen rijden net als wij aan de rechterkant van de weg. Het stuur zit, net als wij het kennen, aan de linkerkant. De (snel) wegen zijn over het algemeen een stuk breder dan in Nederland. De snelwegen hebben in de steden 4 tot 6 banen. Wel goed om te weten is dat op Amerikaanse snelwegen aan beide kanten ingehaald mag worden.

20. De hoogste berg van Amerika

Het hoogste punt van Amerika ligt in de staat Alaska. We hebben het over de berg Denali. Voorheen heette deze berg Mount McKinley. Deze berg heeft de hoogte van 6195 meter. Na de Mount Everest en Aconcagua is dit de hoogste berg van de wereld. Op 7 juni 1913 is Denali voor het eerst beklommen.

19. De Amerikaanse vlag

Vlag Amerika

De Amerikaanse vlag is niet zomaar een lap stof, het is een symbool van trots en geschiedenis. Deze vlag bestaat uit 7 rode horizontale strepen en 6 witte horizontale strepen die elkaar afwisselen, een visuele herinnering aan het verleden van Amerika. Deze 13 strepen vertegenwoordigen de 13 oorspronkelijke kolonies die in 1776 moedig hun onafhankelijkheid verklaarden en zich afscheidden van Groot-Brittannië. Maar dat is niet het enige kenmerk van deze emblematische vlag. In de linkerbovenhoek prijkt een blauw veld met vijfpuntige witte sterren. Deze sterren, vijftig in totaal, symboliseren de huidige 50 staten van Amerika, een evoluerende natie die voortdurend groeit en verandert. Het verhaal van de Amerikaanse vlag is er een van aanpassing en groei. Het is verbazingwekkend om te bedenken dat de vlag maar liefst 26 keer is gewijzigd in de loop der tijd. De vlag heeft door de geschiedenis heen de reflectie van de veranderende Amerikaanse identiteit weerspiegeld. Het meest opvallend was de langste periode waarin de vlag met 48 sterren werd gebruikt, gedurende 47 jaar. Dit duurde tot Alaska en Hawaii in respectievelijk 1959 en 1960 als staten werden toegevoegd, waardoor het totaal op 50 sterren kwam. Wat deze vlag zo bijzonder maakt, is de diepgewortelde liefde en trots die Amerikanen koesteren voor hun nationale symbool. Overal waar je in Amerika komt, wappert de sterren en strepen in de wind. Het is niet alleen een vlag, het is een uiting van patriottisme, een teken van eenheid en diversiteit. Het Amerikaanse volk omarmt hun vlag, en dit uit zich in de vlaggen die overal uithangen en de stickers op auto's die met trots de Amerikaanse vlag tonen.

18. Schoolbus

Als het om schoolgaande kinderen gaat, heeft Amerika strenge regels opgelegd. Zo mag je een stilstaande schoolbus met rode knipperende lichten nooit inhalen, tenzij er een speciale uitstapstrook voor de kinderen is. De straffen voor het overtreden van deze regels, in het ergste geval met als gevolg een aanrijding veroorzaakt, zijn erg hoog. Hierbij kan het gaan om miljoenen schadevergoeding en zelf tot jarenlange celstraf. Een schoolbus is makkelijk te herkennen door zijn heldere gele kleur.

17. Typisch Amerikaans eten

De meeste mensen denken bij typisch Amerikaans eten aan hamburgers en hotdogs. En dat klopt, Amerikanen zijn er dol op. Burgertenten zul je hier veel vinden. Daarnaast is het eten van kalkoen in Amerika een traditie tijdens Thanksgiving. Amerikanen zijn echte vleeseters. Het bereiden van vlees als goed gemarineerde spareribs of pulled pork is gebruikelijk. En ja, ook midden in de winter wordt de barbecue uit de schuur getrokken. Nog een aantal klassiekers zijn broodjes hotdog, macaroni met heel veel kaas, pancakes met maple syrup en pizza.

16. De naamgeschiedenis van New York

New York was omstreeks 1626 eigendom van Nederland en werd in die tijd Nieuw Amsterdam genoemd. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in handen van de Engelsen. Zij veranderden de naam in New York, vernoemd naar de hertog van York. Echter nam een Nederlandse kapitein in 1673 de kolonie weer over en veranderde de naam in Nieuw Oranje (New Orange), om de prins van Oranje te eren. Dit was van korte duur. De Fransen en de Engelsen dreigden de Nederlandse handelsroute van de kaart te vegen waarop Nederland New Orange en een flink geldbedrag inruilde voor Suriname. De naam is uiteindelijk weer veranderd naar New York.

15. Drive-Thru

Je kunt het zo gek niet bedenken of Amerika heeft er een drive thru voor. Wij kennen allemaal de McDrive van McDonalds. In Amerika bestaat dit ook voor een kopje koffie van Starbucks. Je auto parkeren om naar het pinautomaat te lopen is niet meer nodig, want hier bestaat gewoon een drive thru voor. Er bestaat zelfs een drive thru bij de apotheek. Mocht je met je grote liefde willlen trouwen, dit hoeft niet per se uitbundig. In Amerika is het mogelijk om het ja-woord te geven aan je geliefde, gewoon vanuit de auto.

14. Fooien geven in restaurants

De service in restaurants van Amerika is uitstekend en dat heeft een hele goede reden. Werknemers van restaurants, bars en hotels krijgen namelijk in de meeste gevallen een minimumloon. Dit willen ze graag uitbreiden met een goede fooi. Het is in Amerika gebruikelijk om een fooi te geven van zo’n 20%.

13. Amerikaanse televisie

Bijna overal waar je komt in Amerika, zoals restaurants of cafés, hangen televisies. Wat veel wordt gekeken is American Football, toch wel de meest populaire sport in Amerika. Wat kenmerkend is aan Amerikaanse televisie is dat het veel en erg lange reclames heeft. Een American Football wedstrijd kijken duurt wel 3 tot 4 uur. Niet dat een wedstrijd zo lang duurt, maar dit voornamelijk te maken met de commercials die telkens tussendoor komen.

12. New York

New York City

New York is de bekendste stad van de wereld. Met zijn 9,5 miljoen inwoners is het ook een heel drukke stad. Ongeveer 35% van de inwoners van New York komt overigens van buiten de Verenigde Staten. Het is dan ook een bevolking met veel verschillende culturen. Het leven in New York is tegenwoordig voor veel inwoners niet erg makkelijk. Veel producten zijn erg prijzig en het wonen in New York is ook niet te vergelijken met huizen buiten deze enorme stad. Er zijn veel inwoners die 2 of 3 banen hebben om rond te kunnen komen. Ook leuk om te weten; New York staat bekend om pizza, het is dan ook echt een pizza stad. De allereerste erkende pizzaria opende in 1905 haar deuren. Deze pizzaria, genaamd Lombardi’s, bestaat nog steeds en is echt een aanrader om eens te bezoeken.

11. Superbowl Sunday

Een populair sportevenement, genaamd Superbowl event of Superbowl Cup, wordt jaarlijks georganiseerd in verband met de kampioenswedstrijd van American Football. Deze uitbundige liveuitzending wordt door (kunnen we gerust zeggen) alle Amerikanen gekeken. Het is een spektakel om naar de kijken. Dit komt niet alleen omdat de sport zo geliefd is, maar ook door de geweldige optredens van wereldsterren als Lady Gaga, Beyoncé, Madonna, Bruno Mars, Justin Timberlake en Jennifer Lopez.

10. Amerikaanse supermarkt Walmart

Alles is groot in Amerika, maar wat vooral opvalt is dat de supermarkten in Amerika zo groot zijn dat je er bijna in verdwaalt. De grootste supermarktketen is dan ook van Amerika, namelijk Walmart. Het hoofdkantoor van deze keten bevindt zich in Bentonville (Arkansas). Walmart heeft in totaal 11.400 winkels verdeelt over 26 landen over de hele wereld en heeft in totaal zo’n 2,4 miljoen werknemers.

9. Route 66

De bekendste autoweg in Amerika is Route 66, ook wel US Highway 66 genoemd. Deze autoweg is maar liefst 3940 kilometer lang en doorkruist acht staten Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. Officieel bestaat deze weg niet meer aangezien deze in 1985 is opgeheven. Toch wordt de weg nog steeds gevolgd door vele toeristen. De route grenst aan vele bezienswaardigheden, zoals de Grand Canyon, Cadillac Ranch, Las Vegas en Joshua Tree National Park.

8. Kentekenplaten

Amerikaanse kentekenplaten vindt je in alle soorten en maten. Elke staat heeft bijvoorbeeld zijn eigen motto in een logo op de kentekenplaten staan. Zo heeft Hawaii als afbeelding een regenboog en wordt deze staat ook wel ‘Aloha state’ genoemd. Florida wordt ook wel ‘Sunshine State’ genoemd en heeft daarbij een sinasappel als logo.

7. Hollywood’s Walk of Fame

De beroemdheden van Amerika staan bekend om het verkrijgen van een ster met hun naam in gouden letters. Maar wist je al dat een celebrity hier zelf ook iets voor neer moet leggen? Om de ster te plaatsen en te onderhouden, betaalt men 30.000 dollar. Al zal dit voor de meesten wel een schijntje zijn. Ook zijn niet alle sterren geïnteresseerd in het bemachtigen van een plaatsje in de Walk of Fame. George Clooney, Julia Roberts en Clint Eastwood hebben hiervoor bedankt. Het zijn overigens niet alleen mensen die in aanmerking komen voor een ster. Ook Winnie the Pooh en Mickey Mouse hebben wonderbaarlijk genoeg een plaatsje gekregen.

6. Wapenbezit

Wapens Amerika

In tegenstelling tot Nederland, is het legaal om als Amerikaanse staatsburger een wapen in je bezit te hebben zonder een vergunning. Van de 330 miljoen Amerikaanse inwoners, heeft zo’n 40% een wapen in zijn bezit. Wel is het zo dat elke staat van Amerika zijn eigen wapenwetgeving heeft. In Texas zijn de regels omtrent wapenbezit veel minder streng dan in bijvoorbeeld New York. Dat is ook te merken aan de beschikbaarheid in verschillende soorten winkels. In Texas vind je een pistool gewoon naast de het groente schap in de supermarkt.

5. Socialiteit

Wij kunnen op sociaal gebied nog veel leren van Amerikanen. Bij ons is een normale begroeting alleen ‘Hoi’ of ‘Goedemorgen’. In Amerika is het standaard met de vraag hoe het met je gaat. Echter is het wel zo dat deze vraag in de meeste gevallen onbeantwoord blijft. Je zult een Amerikaan ook niet gauw zonder aangesproken te worden voorbijlopen. Ze staan bekend om het beleefd zijn en altijd met een glimlach op het gezicht de dag door te komen.

4. Talen van Amerika

In Amerika wordt (uiteraard) Engels gesproken met een Amerikaans accent. Naast Engels wordt, vooral in het Zuidwesten van Amerika langs de grens met Mexico, Spaans gesproken. Verder worden er zo’n 176 Indianen- en Eskimotalen gesproken en enkelen spreken Frans of Kantonees.

3. Het grootste vliegveld van Amerika

Amerika heeft van alle landen over de wereld de meeste vliegvelden. Ruim 13.500 vliegvelden. Het drukstbezochte en tevens grootste vliegveld van Amerika, en daarbij ook van de hele wereld, is Atlanta Hartsfield Jackson Airport, ook wel Atlanta Airport genoemd. Dit vliegveld ligt in de staat Georgia en handelt per dag zo’n 2500 vluchten af. Het vliegveld heeft maar liefst 209 gates en 5 landingsbanen. De drukste buitenlandse bestemming is Amsterdam Airport, oftewel Schiphol. Binnenlands is Orlando (Florida) de populairste bestemming.

2. Verschillende soorten klimaten

Het grootste deel van Amerika heeft het landklimaat. Ga je naar Alaska, dan is het goed om je koffer met warme kleding in te pakken, want dit deel van Amerika kent het poolklimaat. In de zomer liggen de temperaturen gemiddeld rond de 18 °C, met uitschieters naar maximaal 25°C. In de winter kan het kwik dalen naar maar liefst -40°C! Rondom Arizona heerst het woestijnklimaat, al hebben delen dichterbij de zee het steppeklimaat. Delen rondom Florida en Hawaii hebben een tropisch klimaat.

1. De populairste staten van Amerika

Uit onderzoek is gebleken dat Utah, Arizona en Utah de mooiste staten van Amerika zijn. Dit heeft vooral te maken met de vele nationale parken en hoge concentratie rotsgebieden. Maar toch zijn toeristen vooral gecharmeerd van Florida, Californië, Nevada en New York. Zo heeft New York voor het zesde jaar op rij het record hiermee behaald met zo’n 58,5 miljoen toeristen! Dit heeft vooral te maken met de constante ontwikkeling die New York heeft en daarmee is er altijd iets te ontdekken in deze wereldstad.

Binnenkort op reis naar de Verenigde Staten? Vergeet je ESTA voor Amerika niet aan te vragen!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen