13 mei 2020
Terug

Covid-19 voorzorgsmaatregelen bij passagiersvluchten

Na maanden van stilstand komt de luchtvaart weer mondjesmaat op gang. De luchtvaart heeft zware klappen te verduren gekregen wegens beperkingen als gevolg van corona, zoals het inreisverbod voor Amerika dat nog steeds van kracht is. Een aantal vluchten van en naar een aantal steden in Europa worden weer voorzichtig opgestart. Dit is hard nodig om de toenemende financiële schade te beperken.

Maatregelen op Schiphol

Vliegt u binnenkort vanaf Schiphol dat zult u zien dat er diverse maatregelen zijn genomen voor uw veiligheid. Denk aan medewerkers achter plexiglas met beschermende kleding bij incheckbalies en stoelen in wachtruimtes die om-en-om bezet zijn. Er zullen tevens schoonmaakteams in de weer zijn om met name de plekken waar mensen veel mee in contact komen geregeld te reinigen. Waar mogelijk wordt de 1,5 meter in acht gehouden, dus ook bij rijen zoals voor de bagageband dient u hier rekening mee te houden.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes in veel landen, waaronder Nederland, al verplicht. Het dragen van een mondkapje tijdens het boarden en aan boord van het vliegtuig verplicht bij vliegmaatschappij KLM - Air France. Dit geldt voor zowel passagiers als personeel. Deze maatregelen gelden voorlopig tot 31 augustus dit jaar. Kinderen onder de 10 jaar zijn vrijgesteld van deze verplichting. De mondkapjes worden niet door KLM verstrekt, passagiers dienen deze dus zelf op voorhand aan te schaffen.

Weer op gang

Vluchten van en naar Praag, Boedapest, Milaan, Helsinki, Madrid, Rome, Warschau en Barcelona worden langzaam weer op gang gebracht. Om drukte op luchthavens te voorkomen gaat het hierbij om een vlucht per stad per dag. Passagiers dienen zelf voor mondkapjes en eventuele andere beschermmiddelen te zorgen, behalve op vluchten tussen Schiphol en Amerika. Schiphol neemt verschillende maatregelen om besmettingen te voorkomen. Alle reizigers worden geïnformeerd over de richtlijnen en maatregelen die in Nederland gelden.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen

Ook op Amerikaanse luchthavens en in vliegtuigen zijn diverse voorzorgsmaatregelen van kracht. Voor zowel binnenlandse- als buitenlandse vluchten verplichten Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het gebruik van mondkapjes. Het gaat hierbij om de volgende maatschappijen; American Airlines, United Airlines, Frontier Airlines, Delta Air Lines, JetBlue en Spirit.

De binnenlandse vluchten in Amerika zijn sterk afgenomen. Men dient rekening te houden met beperkte vliegopties. Zo heeft Delta Airlines van 10 binnenlandse luchthavens alle vluchten gestaakt. Dit betreft de volgende luchthavens:

  • Chicago Midway (MDW)
  • Oakland International Airport (OAK)
  • Hollywood Burbank Airport (BUR)
  • Long Beach Airport (LGB)
  • T. F. Green International Airport (PVD)
  • Westchester County Airport (HPN)
  • Stewart International Airport (SWF)
  • Akron-Canton Airport (CAK)
  • Manchester-Boston Regional Airport (MHT)
  • Newport News/Williamsburg Airport (PHF)

Overige luchthavens

Singapore Airlines stelt maskers ter beschikking bij de gate op vluchten van Los Angeles naar Singapore.

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft in elk geval tot 27 mei alle vluchten gecanceld. Reden hiervoor is dat de restricties en maatregelen van Nederland de luchtvaartmaatschappij te veel beperkingen oplevert. Alle vluchten in deze periode zijn kosteloos om te boeken. Repatriëringsvluchten worden wel uitgevoerd in opdracht van ministerie van Buitenlandse Zaken.

Air Canada schakelt verplichte temperatuurmetingen in om zo mogelijk besmettingen uit te sluiten. Hiervoor worden infrarood thermometers gebruikt. Tevens zal er een gezondheidsverklaring moeten worden ingevuld alvorens reizigers gaan boarden. Aan boord zullen er desinfectiemiddelen worden uitgereikt.

Easyjet stelt mondkapjes niet verplicht en zal gebruik maken van afstand tussen de reizigers door bijvoorbeeld stoelen vrij te laten. 

Reizen naar Nederland

Mensen die naar Nederland reizen dienen  een vragenformulier in te vullen. Dit vragenformulier is opgesteld door de GGD en het RIVM. Slechts bij een kleine afwijking in de antwoorden op het formulier zal toegang worden geweigerd en kunt u niet naar Nederland reizen. Bij aankomst in Nederland zal er steekproefsgewijs worden gevraagd het vragenformulier te tonen.

Besmettingsgevaar in het vliegtuig

Alle reizigers worden vooraf gescreend op symptomen van besmetting met het Covid-19 virus. Reizigers die symptomen vertonen zullen worden geweigerd voor hun vlucht. In het vliegtuig is de kans op besmettingen overigens zeer klein vanwege de goede luchtfiltersystemen en ventilatie, aldus KLM. De lucht in de cabine wordt van boven naar beneden geblazen en iedere drie minuten ververst. Door de droge lucht krijgen vochtdeeltjes in de lucht heel weinig kans. Ook worden passagiers zo veel mogelijk verspreid ingedeeld. Vliegtuigen worden na elke vlucht schoongemaakt. Mocht een vliegtuig in een risicogebied zijn geweest dan zal deze extra worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Binnenkort op reis naar Amerika? Dan moet u een ESTA aanvragen!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen