Corona Amerika

Update: Vanaf 12 mei 2023 zijn alle corona-maatregelen opgeheven. Dat betekent dat u geen corona-vaccinatiebewijs, PCR-testbewijs of herstelbewijs meer hoeft te tonen bij uw heenreis of bij aankomst. Het reisadvies voor Amerika heeft momenteel de kleurcode groen. Dit betekent dat reizigers uit andere landen (waaronder Nederland en België) weer welkom zijn in de Verenigde Staten. Het tonen van een geldig paspoort en een ESTA is voldoende.


Direct het ESTA voor Amerika aanvragen


coronamaatregelen Amerika

Maatregelen Amerika omtrent corona

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Amerika ook weer op groen gezet. Corona heeft grote invloed (gehad) op het reizen naar Amerika. Lange tijd was het niet mogelijk om naar het land af te reizen. Sinds 8 november 2021 is het gelukkig wel weer toegestaan om naar de VS af te reizen. Wel gelden er nog bepaalde regels waar u zich aan moet houden en moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om het voor u zo duidelijk mogelijk te maken leest u hier alles wat u moet weten over corona in Amerika. 

De geschiedenis van de Amerikaanse coronaregels

In het algemeen waren de coronaregels in Amerika aan verandering onderhevig en konden ze variëren afhankelijk van de specifieke staat en lokale omstandigheden. Onderstaand een overzicht met algemene maatregelen die in het verleden in Amerika zijn genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan:

Vaccinaties

Een van de meest significante stappen die Amerika had genomen, was het uitrollen van een nationaal vaccinatieprogramma. COVID-19-vaccins werden beschikbaar gesteld aan de bevolking, met als doel zoveel mogelijk mensen te vaccineren en groepsimmuniteit op te bouwen. Als reiziger was het belangrijk om te controleren of er specifieke vaccinatie-eisen gelden voor binnenkomst in Amerika, afhankelijk van uw land van herkomst en de recente ontwikkelingen.

Mondkapjes: Bescherming in Openbare Ruimtes

In veel delen van Amerika waren er verplichtingen of aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers in openbare ruimtes, vooral binnenshuis. Het dragen van een mondmasker zou de verspreiding van het virus te verminderen door het bedekken van de neus en mond, en werd beschouwd als een effectieve preventieve maatregel. Reizigers moesten rekening houden met specifieke regels en uitzonderingen met betrekking tot mondmaskers kunnen variëren per staat en zelfs per stad.

1,5 meter afstand

Het handhaven van 1,5 meter regel was een andere belangrijke maatregel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het werd aanbevolen om een veilige afstand van ongeveer 1,5 meter tot andere mensen te bewaren, vooral in openbare ruimtes waar sociale interactie plaatsvindt. Deze afstandsmaatregel hielp de kans op blootstelling aan het virus te verminderen, vooral in situaties waar het moeilijk is om mondmaskers te dragen, zoals buitenactiviteiten.

Beperkingen van bijeenkomsten

Om de verspreiding van COVID-19 te beperken, hadden veel staten beperkingen opgelegd aan het aantal mensen dat bijeenkomsten mochten bijwonen. Deze beperkingen waren van invloed op verschillende soorten bijeenkomsten, zoals in restaurants, theaters, sportscholen, en religieuze instellingen.

Reisbeperkingen

Tijdens de pandemie waren er reisbeperkingen van kracht geweest om de verspreiding van het virus te beperken. Dit omvat zowel inreisbeperkingen voor buitenlanders als richtlijnen voor binnenlandse reizen. Bepaalde landen of regio's koden op de lijst staan van beperkte toegang of vereisen mogelijk een negatieve COVID-19-test voor binnenkomst. Daarnaast kunnen er quarantainevereisten gelden, afhankelijk van uw reisgeschiedenis en bestemming.

Persoonlijke hygiëne

Naast de algemene maatregelen die waren genomen door de Amerikaanse autoriteiten, was het ook belangrijk dat reizigers persoonlijke gezondheidsmaatregelen namen om zichzelf en anderen te beschermen. Dit omvat regelmatig handen wassen, het gebruik van hand desinfecterende middelen, het vermijden van aanraking van het gezicht, en het naleven van goede algemene hygiëne.

CoronaCheck app 

Voor kinderen onder de 18 gelden andere regels. Zij hoefden niet gevaccineerd te zijn om te mogen reizen. Iedere reiziger boven de 18 moest wel volledig gevaccineerd zijn en moest dit ook kunnen aantonen met een officieel vaccinatiebewijs. Hierbij was het digitale coronabewijs in de CoronaCheck app niet voldoende. Deze kon wel bij vertrek in Nederland getoond worden, maar niet in Amerika. Daarvoor moest u het bewijs uitprinten en op papier meenemen.

Overige maatregelen

 • U mocht alleen naar Amerika afreizen als u volledig gevaccineerd was. Alle vaccins die in Europa gebruikt werden waren goedgekeurd. Volledig gevaccineerd betekende dat u minstens 14 dagen geleden voor vertrek naar Amerika de laatste vaccinatie gehad had. Voor de meeste vaccins waren twee prikken nodig, in sommige gevallen voldeed één prik. Een boosterprik was niet verplicht. Er waren slechts enkele uitzonderingen op deze regel. Zo hoefden kinderen onder 18 niet gevaccineerd te zijn. Ook als u medische redenen had waarom u geen vaccin kon halen, was het mogelijk om met een verklaring naar Amerika af te reizen.
 • U was verplicht om voor vertrek uw contactgegevens door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Zo kon de overheid van Amerika contact opnemen in geval van een virusuitbraak.
 • Er werd aangeraden om 3 tot 5 dagen na aankomst in Amerika een coronatest te doen. Dit was echter niet verplicht als u volledig gevaccineerd was. Als u via een uitzondering ongevaccineerd mocht reizen, kondener andere regels gelden.
 • Alle bewijzen die u tijdens uw reis moest overleggen moesten in het Engels zijn.

Uitzonderingen

De Verenigde Staten hanteerde strenge regels en er waren slechts enkele uitzonderingen op de vaccinatieverplichting. De uitzonderingen gelden voor:

 • Kinderen onder de 18 jaar.
 • Mensen die konden aantonen dat ze vanwege een medische aandoening geen COVID-19 vaccin konden krijgen.
 • Personen aan wie een humanitaire of nood uitzondering is verleend.
 • Personen met een geldig visum uit landen waar maar weinig COVID-19 vaccins beschikbaar waren.
 • Personen van wie het van nationaal belang is dat zij Amerika betreden, zoals bepaald wordt door bepaalde delen van de Amerikaanse overheid.

Wat moet u vandaag de dag regelen voor uw reis naar Amerika?

We zetten op een rijtje wat u voor vertrek moet regelen.

Info uitgelicht

Een ESTA of visum aanvragen

Dit staat los van het coronavirus, maar is onmisbaar als u naar Amerika wilt reizen. Zonder geldig ESTA of visum wordt u namelijk sowieso niet toegelaten. U doet er dus verstandig aan om een ESTA voor Amerika aan te vragen, dit gaat eenvoudig online op deze website. Hiervoor vult u een digitaal formulier in. Daarna heeft u vaak binnen enkele uren de reistoestemming al in uw inbox. Dit duurt maximaal 72 uur. Daarna is de reisverklaring 2 jaar geldig. U kunt de toestemming dus al ruim van tevoren aanvragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Komt u niet in aanmerking voor een ESTA, bijvoorbeeld omdat u langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven? Dan vraagt u een visum aan. Dit proces neemt vaak enkele weken tot maanden in beslag. Wacht hier dus zeker niet te lang mee.

   Waar moet u rekening mee houden?

   Hoewel de inreisbeperkingen op dit moment opgeheven zijn, kan dit op een later moment zomaar weer veranderen. Houd daarom de actuele ontwikkelingen omtrent het coronavirus goed in de gaten. Zo weet u of u nog andere maatregelen moet treffen voordat u vertrekt.

   Het ESTA formulier invullen

   Informatie over het ESTA

   Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
   Bekijk alle 5939 beoordelingen