Corona Amerika

Corona heeft grote invloed (gehad) op het reizen naar Amerika. Lange tijd was het niet mogelijk om naar het land af te reizen. Sinds 8 november 2021 is het gelukkig wel weer toegestaan om naar de VS af te reizen. Wel gelden er nog bepaalde regels waar u zich aan moet houden en moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om het voor u zo duidelijk mogelijk te maken leest u hier alles wat u moet weten over corona in Amerika. Laatste wijziging: 22-8-2022

coronamaatregelen Amerika

Maatregelen Amerika omtrent corona

Sinds 8 november 2021 is de inreisbeperking in Amerika afgeschaft. Dit betekent dat reizigers uit andere landen (waaronder Nederland en België) weer welkom zijn in de Verenigde Staten. U moet echter wel een geldig vaccinatiebewijs kunnen laten zien en beschikken over een reisvergunning (ESTA). Een negatieve PCR-test of herstelbewijs is niet meer verplicht. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Amerika ook weer op groen gezet. 

Gevaccineerd en ongevaccineerd?

Maar dat reizen weer kan en mag, betekent niet dat alles weer is zoals voor de coronapandemie. Als u niet tegen het coronavirus bent ingeënt is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het land zomaar te betreden. Afgezien van enkele uitzonderingen is een coronavaccinatie voor een reis naar Amerika dus verplicht. Daarbij heeft de Amerikaanse overheid besloten om per 5 januari 2023 nieuwe vereisten voor reizigers vanaf 2 jaar die reizen vanuit Hong Kong, China of Macau of in de afgelopen 10 dagen voorafgaand de reis in deze gebieden is geweest of vanaf een van deze luchthavens vliegen. De betreffende luchthavens zijn: Incheon International Airport (Seoul), Republiek Korea, Internationale luchthaven Toronto Pearson (Canada) of de internationale luchthaven Vancouver (Canada).  Een negatief testresultaat is dan verplicht om te tonen, ongeacht hun staatsburgerschap en vaccinatiestatus. Deze PCR-test mag maximaal 2 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Voor alle reizigers die in de afgelopen 90 dagen Corona hebben gehad, is het mogelijk om een herstelbewijs te tonen. 

Reizen naar/in Amerika: voorwaarden

Om naar en in Amerika te mogen reizen, moet u dus voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voor kinderen onder de 18 gelden andere regels. Zij hoeven niet gevaccineerd te zijn om te mogen reizen. Iedere reiziger boven de 18 moet wel volledig gevaccineerd zijn en moet dit ook kunnen aantonen met een officieel vaccinatiebewijs. Hierbij is het digitale coronabewijs in de CoronaCheck app niet voldoende. Deze kan wel bij vertrek in Nederland getoond worden, maar niet in Amerika. Daarvoor moet u het bewijs uitprinten en op papier meenemen.

Op veel plekken bent u verplicht om een mondneusmasker te dragen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, waaronder ook vliegtuigen en vliegvelden.

Wat moet u weten?

 • U mag alleen naar Amerika afreizen als u volledig gevaccineerd bent. Alle vaccins die in Europa gebruikt worden, worden goedgekeurd. Volledig gevaccineerd betekent dat u minstens 14 dagen geleden uw laatste vaccinatie gehad hebt. Voor de meeste vaccins zijn twee prikken nodig, in sommige gevallen voldoet één prik. Een boosterprik is niet verplicht. Er zijn slechts enkele uitzonderingen op deze regel. Zo hoeven kinderen onder 18 niet gevaccineerd te zijn. Ook als u medische redenen heeft waarom u geen vaccin kunt halen, kunt u met een verklaring toch de VS inreizen.
 • Alle reizigers boven de 2 jaar moeten voor vertrek een negatieve zelftest overleggen. Deze test mag niet ouder zijn dan 1 dag. Bent u onlangs hersteld van COVID-19? Dan mag u ook met een herstelbewijs reizen. U mag niet langer dan 90 dagen geleden positief getest hebben en u moet een brief hebben van een gezondheidsorganisatie die u toestemming geeft om te reizen.
 • U bent verplicht om voor vertrek uw contactgegevens door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Zo kan de overheid van Amerika contact opnemen in geval van een virusuitbraak.
 • Naast al deze documentatie heeft u ook nog een ESTA Amerika of een visum nodig om de Verenigde Staten in te mogen.
 • Er wordt aangeraden om 3 tot 5 dagen na aankomst in Amerika een coronatest te doen. Dit is echter niet verplicht als u volledig gevaccineerd bent. Als u via een uitzondering ongevaccineerd mocht reizen, kunnen er andere regels gelden.
 • Alle bewijzen die u tijdens uw reis moet overleggen moeten in het Engels zijn.

Uitzonderingen

De Verenigde Staten hanteren strenge regels en er zijn dus slechts enkele uitzonderingen op de vaccinatieverplichting. De uitzonderingen gelden voor:

 • Kinderen onder de 18 jaar.
 • Mensen die kunnen aantonen dat ze vanwege een medische aandoening geen COVID-19 vaccin kunnen krijgen.
 • Deelnemers aan bepaalde COVID-19 vaccinatie testen.
 • Diplomaten of leden van buitenlandse regeringen op officiële reizen.
 • Personen aan wie een humanitaire of nood uitzondering is verleend.
 • Personen met een geldig visum uit landen waar maar weinig COVID-19 vaccins beschikbaar zijn.
 • Leden van het Amerikaanse leger en hun echtgenoten en kinderen onder de 18.
 • Leden van een schip in bezit van een C1 of D visum.
 • Personen van wie het van nationaal belang is dat zij Amerika betreden, zoals bepaald wordt door bepaalde delen van de Amerikaanse overheid.

Wat moet u regelen?

Om af te reizen naar Amerika heeft u dus meerdere documenten nodig. We zetten op een rijtje wat u voor vertrek allemaal moet regelen.

Info uitgelicht

Een ESTA of visum aanvragen

Dit heeft niets met het coronavirus te maken, maar is onmisbaar als u naar Amerika wilt reizen. Zonder geldig ESTA of visum wordt u namelijk sowieso niet toegelaten. Een ESTA aanvragen Amerika gaat heel eenvoudig online. Hiervoor vult u een digitaal formulier in. Daarna heeft u vaak binnen enkele uren de reistoestemming al in uw mail zitten. Dit duurt maximaal 72 uur. Daarna is de reisverklaring 2 jaar geldig. U kunt de toestemming dus al ruim van tevoren aanvragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Komt u niet in aanmerking voor een ESTA, bijvoorbeeld omdat u langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven? Dan vraagt u een visum Amerika aan. Dit proces neemt vaak enkele weken tot maanden in beslag. Wacht hier dus zeker niet te lang mee.

Vaccinaties en vaccinatiebewijs

Bent u al gevaccineerd? Dan hoeft u enkel een vaccinatiebewijs te regelen. De internationale QR-code in de CoronaCheck app zou voldoende moeten zijn, hoewel hier soms wat verwarring over bestaat. Daarom raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers aan om ook altijd een papieren bewijs mee te nemen.

Bent u nog niet gevaccineerd? Dan is het voor uw reis nodig om dit toch te regelen. De meeste reizigers moeten gevaccineerd zijn om de VS binnen te komen. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als u medisch gezien niet ingeënt kunt worden. Verder worden enkel reizigers die volledig gevaccineerd zijn geaccepteerd. Dat betekent dat u van de meeste vaccins twee doses gehad heeft. Een boosterprik is niet nodig. Wel moet de laatste prik minstens 14 dagen voor vertrekt gezet zijn.

Op het vaccinatiebewijs moeten altijd de volgende gegevens staan:

 • Volledige naam van de reiziger + nog een ander persoonlijk gegeven, zoals geboortedatum of paspoortnummer. Dit moet corresponderen met andere reisdocumenten, zoals het paspoort, ESTA of visum.
 • De instantie die het bewijs uitgeeft.
 • Het type vaccin en de data van de prikken.

  Waar moet u rekening mee houden?

  Hoewel de inreisbeperkingen op dit moment bijna helemaal opgeheven zijn, kan dit op een later moment zomaar weer veranderen. Houd daarom de actuele ontwikkelingen omtrent het coronavirus goed in de gaten. Zo weet u of u nog andere maatregelen moet treffen voordat u vertrekt.

  Nu direct een ESTA aanvragen

  Informatie over het ESTA

  Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
  Bekijk alle 5939 beoordelingen