18 augustus 2018
Terug

Binnenkort Amerikaanse grensbewakers op Schiphol?

Afspraken

Nadat Premier Rutte en president Trump met elkaar hebben gesproken hebben ze samen afgesproken de volgende stappen te zullen ondernemen;
Amerika heeft al eerder te kennen gegeven ‘pre-clearance’ te willen invoeren op verscheidene Europese vliegvelden. Tijdens deze pre-clearance worden de visa, ESTA formulieren en paspoorten van de reizigers naar Amerika gecontroleerd op de plaats van vertrek. Hierdoor hoeven deze reizigers niet zo lang meer in rijen te wachten. Ook zou hierdoor voorkomen kunnen worden dat reizigers zonder de benodigde papieren reizen. 

Inreisverbod Trump

Er is al een aanvraag ingediend voor medewerkers van Homeland Security op Schiphol in 2016. Hier zijn inmiddels ook de nodige voorbereidingen voor getroffen. Echter, zowel in het heden als in het verleden is deze grenscontrole omstreden geworden vanwege het inreisverbod welke de regering-Trump heeft ingevoerd tegen de inwoners van een aantal landen in Afrika en  het Midden-Oosten. 
D66, regeringspartij, is nog niet zo positief over het plan. Ze zijn namelijk bang dat Nederland hiermee verplicht wordt mee te werken aan het inreisverbod van president Trump. Na de meeting met Trump heeft Rutte aangegeven dat de regeling "de toets van de Nederlandse wet" moet kunnen doorstaan.

Aruba

Op Aruba, onderdeel van het koninkrijk, voert Amerika al een aantal jaar pre-clearnace uit op de luchthaven. Binnen de EU doen ze dit ook nog op vliegvelden in Dublin en Shannon.

Lees meer over grensbewakers op schiphol