Betekenis ESTA

Als u naar Amerika reist krijgt u hoogstwaarschijnlijk te maken met het aanvragen van een ESTA. Maar wat is ESTA nou precies? En wat is het verschil tussen een ESTA en een visum? We leggen u het graag uit.

ESTA betekenis

Wat betekent ESTA?

ESTA staat voor 'Electronic System for Travel Authorization'. Het is een elektronisch systeem voor reisverklaringen. Via dit systeem vragen reizigers een reistoestemming voor hun reis naar Amerika aan. Dit doen zij via het digitale ESTA aanvraagformulier. Omdat het een compleet digitaal systeem is, verloopt zowel de aanvraag als de betaling via een website. Ook de reistoestemming zelf hoeft niet op papier getoond te worden. Als reiziger ontvangt u de verklaring in uw e-mail.

Via ESTA bepaalt de Amerikaanse overheid of reizigers onder het Visa Waiver Program vallen. Dit programma maakt het voor reizigers uit bepaalde landen mogelijk om zonder visum naar de VS te reizen. Een ESTA USA is in dat geval voldoende voor zakelijke en privé reizen die niet langer dan 90 dagen duren. Wel zijn er bepaalde voorwaarden aan het aanvragen van de reistoestemming verbonden. Enkel als u aan deze voorwaarden voldoet, wordt de verklaring toegewezen. Anders heeft u toch een visum nodig.

De elektronische reistoestemming wordt gekoppeld aan het documentnummer van uw paspoort. De rederij of vliegtuigmaatschappij waarmee u reist kan dit controleren. Hiervoor hoeft u enkel uw paspoort te tonen. Als zij geen geldige ESTA kunnen vinden op basis van uw paspoortgegevens mag u het schip of het vliegtuig niet betreden.

Waarom is ESTA in het leven geroepen?

ESTA is in januari 2009 in het leven geroepen als digitale versie van het groene I-94W formulier. Dit formulier moesten reizigers die zonder visum reisden vroeger op de luchthaven of in het vliegtuig invullen. Aan de hand hiervan werd bepaald of zij een risico voor de veiligheid van Amerika vormden en of zij het land mochten betreden. Met de ESTA kan de U.S. Customs and Border Protection al op voorhand bepalen welke reizigers een risico vormen. Zo worden zij al geweerd voordat ze een vliegtuig of boot richting de VS betreden.

Voor reizigers is de invoering van ESTA een groot voordeel. U kunt de reistoestemming rustig thuis aanvragen. Zo komt u tijdens de reis niet voor vervelende verrassingen te staan. De volledige aanvraag en betaling verloopt online. Vaak heeft u de goedgekeurde reisverklaring binnen enkele uren al in uw mailbox zitten.

Voor de VS is ESTA vooral een veiligheidsmaatregel. Zij weten nu van tevoren al welke reizigers naar het land willen afreizen en kunnen ongewenste bezoekers weren. Daarom moet u tijdens de aanvraag veel vragen beantwoorden. Reist u over land naar Amerika? Dan krijgt u wel onderweg te maken met het groene I-94W formulier. ESTA geldt enkel als u per boot of per vliegtuig het land betreedt.

Info uitgelicht

Voordelen ESTA vs. Amerikaans visum

Door wie is ESTA ingevoerd?

ESTA is een systeem dat is ingevoerd door de Amerikaanse overheid, specifiek door de Department of Homeland Security. Het is een veiligheidsmaatregel en deels een reactie op de aanslagen van 11 september 2001. Via het elektronische systeem bepalen zij nu van tevoren welke reizigers in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program en wie dus zonder Amerikaans visum naar het land mogen afreizen. Ongewenste reizigers kunnen op deze manier sneller opgespoord worden. Daarom moet elke reiziger over een vorm van reistoestemming beschikken. Zelfs als u enkel een tussenstop maakt in Amerika, is een reisverklaring dus nodig.

Aangezien de reistoestemming een veiligheidsmaatregel is, wijzigt de Amerikaanse overheid de voorwaarden voor de aanvraag af en toe. Zo wordt er tegenwoordig gevraagd naar het gebruik van social media. Ook mag u geen ESTA reistoestemming aanvragen als u na 2011 in Irak, Iran, Jemen, Somalië, Soedan of Syrië bent geweest. In die gevallen moet u toch een Amerikaans visum aanvragen.

ESTA in het kort

  • ESTA is een elektronisch systeem voor reistoestemmingen naar Amerika ingevoerd door de Department of Homeland Security.
  • Het maakt reizen zonder visum onder het Visa Waiver Program mogelijk.
  • Uw reis mag niet langer dan 90 aaneengesloten dagen duren.
  • De aanvraag en betaling verlopen digitaal.
  • De reistoestemming wordt aan uw paspoortnummer gekoppeld.
  • Zowel bij zakelijke reizen als bij toeristische reizen is een ESTA mogelijk. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.
  • Ook als u enkel op doorreis bent heeft u een reisverklaring nodig.
  • Ook als u enkel op doorreis bent heeft u een reisverklaring nodig.
  • Het is een veiligheidsmaatregel. Als u een strafblad heeft of bepaalde 'risico' landen bezocht heeft, kan de ESTA geweigerd worden.
  • Iedere reiziger heeft een eigen reistoestemming nodig. Ook minderjarige kinderen. Wel kunt u een groepsaanvraag doen. Zo bespaart u tijd.
Nu direct een ESTA aanvragen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5898 beoordelingen