22 april 2024
Terug

Beroemde bruggen in Amerika

Amerikaanse bruggen

In de Verenigde Staten zijn er talloze iconische bruggen die niet alleen indruk maken met hun indrukwekkende architectuur, maar ook een belangrijke rol spelen in de verbinding van steden en regio's. 

Van de mistige kusten van San Francisco tot de bruisende skyline van New York City, deze bruggen spreken tot de verbeelding en inspireren bewondering bij zowel lokale bewoners als bezoekers van over de hele wereld. Laten we eens kijken naar enkele van de meest iconische hangbruggen in Amerika, die elk hun eigen verhaal vertellen en een blijvende indruk achterlaten.

8. The Hoover Dam Bridge (Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge)

De Hoover Dam Bridge, officieel bekend als de Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge, is een indrukwekkende boogbrug die zich uitstrekt over de Black Canyon en de Colorado River, vlak bij de Hoover Dam. De brug verbindt de staten Arizona en Nevada en biedt een belangrijke transportverbinding tussen de regio's. 

De brug is vernoemd naar twee personen, namelijk Mike O'Callaghan; een voormalige gouverneur van Nevada en een fel voorstander van de bouw van de brug. En Pat Tillman; een voormalige NFL-speler die na 9/11 zijn carrière opgaf om in het leger te dienen en uiteindelijk stierf in Afghanistan. De brug werd voltooid in 2010 en biedt een spectaculair uitzicht op de Hoover Dam en de omliggende natuurlijke schoonheid. Het is een belangrijk onderdeel geworden van de toeristische route door het gebied en staat bekend om zijn architectuur en technische prestaties.

7. Chesapeake Bay Bridge-Tunnel

Een combinatie van bruggen en tunnels die de Chesapeake Bay in Virginia overspannen, waardoor een verbinding ontstaat tussen de oostelijke en westelijke oevers van de baai. De Chesapeake Bay Bridge-Tunnel is een opmerkelijke technische prestatie die de Chesapeake Bay in Virginia overspant. Het is een combinatie van bruggen en tunnels die de oostelijke en westelijke oevers van de baai verbindt. De brug-tunnel overspant een totale afstand van ongeveer 23 mijl (ongeveer 37 kilometer) en omvat verschillende kunstmatige eilanden die dienen als rustpunten voor reizigers.

De Chesapeake Bay Bridge-Tunnel, vaak afgekort als CBBT, werd voltooid in 1964 en is sindsdien een belangrijke verkeersader geworden in deze regio van Virginia. Het biedt een cruciale verbinding voor het vervoer van mensen en goederen tussen Virginia Beach/Norfolk en de oostkust van Virginia met de oostelijke delen van de staat en de rest van de Verenigde Staten.

De bouw van de brug-tunnel was nogal een technische uitdaging vanwege de uitgestrektheid van de baai en de verschillende bodemomstandigheden. Het is een van de langste brug-tunnelcomplexen ter wereld en staat bekend om zijn ingenieuze ontwerp en constructie. Naast zijn functionele rol als transportverbinding, staat de Chesapeake Bay Bridge-Tunnel ook bekend om zijn panoramische uitzichten en wordt hij vaak beschouwd als een toeristische attractie op zich.

6. Verrazano-Narrows Bridge

De Verrazano-Narrows Bridge is een opvallende hangbrug die de Narrows oversteekt, een zeestraat die de Upper New York Bay scheidt van de Lower New York Bay. De brug verbindt de stadsdelen Staten Island en Brooklyn in New York City en overspant een afstand van ongeveer 4,26 kilometer. Het was bij de voltooiing in 1964 de langste hangbrug ter wereld, hoewel het sindsdien is overtroffen door andere bruggen. De Verrazano-Narrows Bridge is vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano, die in 1524 door de Narrows voer, en naar de zeestraat zelf die bekend staat als de Narrows vanwege zijn smalle doorgang tussen de twee baaien.

De brug is een belangrijke verkeersader voor New York City en de omliggende gebieden en biedt een cruciale verbinding voor autoverkeer tussen Staten Island en de rest van de stad. Bovendien biedt de Verrazano-Narrows Bridge een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en is het een kenmerkend onderdeel van het iconische silhouet van de stad.

5. Bay Bridge (San Francisco-Oakland Bay Bridge)

Bay Bridge

De Bay Bridge, officieel bekend als de San Francisco-Oakland Bay Bridge, is een belangrijke verkeersverbinding die de steden San Francisco en Oakland in de San Francisco Bay Area van Californië verbindt. Het is een complex van meerdere bruggen en viaducten die zich uitstrekken over de baai met twee hoofdsecties: een hangbrug die zich uitstrekt van San Francisco naar Yerba Buena Island, en een reeks dubbele dekken die zich uitstrekken van Yerba Buena Island naar Oakland.

De Bay Bridge is een belangrijke verkeersader voor de regio en biedt een cruciale verbinding voor autoverkeer, inclusief vrachtvervoer, tussen de oostelijke en westelijke oevers van de baai. Het is een van de drukste bruggen in de Verenigde Staten. De bouw van de Bay Bridge begon in 1933 en werd voltooid in 1936. In de loop der jaren zijn er verschillende renovaties en uitbreidingen geweest om de veiligheid en efficiëntie van de brug te verbeteren. De Bay Bridge is een belangrijk onderdeel van de skyline van San Francisco en een kenmerkend onderdeel van het landschap van de baai. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de stad en de omringende wateren, waardoor het een populaire toeristische attractie is.

4. George Washington Bridge

De George Washington Bridge is een van de belangrijkste en meest bekende bruggen in de Verenigde Staten. Het overspant de rivier de Hudson en verbindt het eiland Manhattan in New York City met Fort Lee in New Jersey. De brug is een dubbele dekbrug met acht rijstroken op het bovenste niveau voor autoverkeer en een apart pad voor voetgangers en fietsers aan de zijkanten.

De George Washington Bridge werd voltooid in 1931 en was destijds de langste hangbrug ter wereld met een hoofdoverspanning van maar liefst 1067 meter. Het ontwerp van de brug wordt gekenmerkt door zijn elegante hangkabels en imposante torens, die het een iconisch symbool van de stad New York hebben gemaakt.

De brug speelt een essentiële rol in het verkeer van de regio New York-New Jersey en is een belangrijke verbinding voor pendelaars, vrachtwagens en andere voertuigen die tussen de twee staten reizen. Daarnaast biedt de George Washington Bridge een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en de omliggende gebieden, waardoor het ook een populaire toeristische bestemming is.

3. The Mackinac Bridge

The Mackinac Bridge is een opvallende brug die de Straat van Mackinac overspant en een waterweg die de Upper en Lower Peninsulas van de staat Michigan in de Verenigde Staten scheidt. De brug verbindt de stad St. Ignace op het noordelijke schiereiland van Michigan met Mackinaw City op het zuidelijke schiereiland. De Mackinac Bridge werd voltooid in 1957 en is een van de langste hangbruggen ter wereld. De hoofdoverspanning van de brug strekt zich uit over ongeveer 1158 meter. De brug heeft een dubbele dekconfiguratie, met rijstroken voor autoverkeer bovenaan en een lagere dek voor treinrails en voetgangers.

De brug is een belangrijke verkeersverbinding voor de regio en het biedt een belangrijke route voor zowel toeristisch verkeer als vrachtvervoer tussen de twee schiereilanden van Michigan. Bovendien staat de Mackinac Bridge bekend om zijn indrukwekkende uitzicht op de omliggende wateren en de nabijgelegen Mackinac Island. Dat maakt het een populaire toeristische bestemming. Elk jaar wordt er een speciaal evenement, de "Mackinac Bridge Walk", gehouden waarbij duizenden mensen te voet over de brug kunnen lopen. Ook bekend als de "Mighty Mac", strekt zich uit over de Straat van Mackinac en verbindt de Amerikaanse staten Michigan's Upper en Lower Peninsulas.

2. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is een iconische brug die de East River overspant en de stadsdelen Manhattan en Brooklyn in New York City met elkaar verbindt. Het is een van de oudste hangbruggen in de Verenigde Staten en een belangrijk symbool van New York City. De bouw van de Brooklyn Bridge begon in 1869 en werd voltooid in 1883.

Op het moment van voltooiing was het de langste hangbrug ter wereld, met een hoofdoverspanning van ongeveer 1595 voet (ongeveer 486 meter). Het ontwerp van de brug, met zijn kenmerkende gotische torens en stalen kabels, is een opvallend kenmerk van de skyline van New York City geworden.

De Brooklyn Bridge speelt een belangrijke rol in het verkeer van de stad en biedt zes rijstroken voor autoverkeer, evenals aparte paden voor voetgangers en fietsers aan beide zijden van de brug. Bovendien biedt de brug een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en de omliggende wateren, waardoor het een populaire toeristische attractie is geworden.

De Brooklyn Bridge is ook een belangrijk historisch monument en staat bekend om zijn innovatieve constructietechnieken, evenals de uitdagingen die werden overwonnen tijdens de bouw ervan. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van New York City en blijft een geliefd symbool van de stad en haar rijke geschiedenis.

1. Golden Gate Bridge

Golden gate bridge

De Golden Gate Bridge, een iconische hangbrug die zich uitstrekt over de Golden Gate Strait, vormt de toegangspoort tot de Baai van San Francisco vanuit de Stille Oceaan. Deze brug verbindt de stad San Francisco met Marin County in de staat Californië. De totale lengte van de brug is ongeveer 2,7 kilometer, met een hoofdoverspanning van 1280 meter. 

Bij de voltooiing was het de langste hangbrug ter wereld, een titel die het behield tot 1964. De brug werd ontworpen door ingenieur Joseph Strauss, met bijdragen van architect Irving Morrow en ingenieur Charles Alton Ellis. De karakteristieke oranje kleur was oorspronkelijk bedoeld als afdichting, maar werd een iconisch kenmerk van de brug.

Het bouwen van de brug bracht tal van technische uitdagingen met zich mee, waaronder de sterke stromingen en getijden van de Golden Gate Strait, de diepte van het water en het risico op aardbevingen. Het ontwerp omvatte geavanceerde technieken om deze uitdagingen aan te pakken. De brug hief oorspronkelijk tol voor voertuigen die overstaken, wat hielp bij het afbetalen van de bouwkosten. Tegenwoordig worden tolheffingen nog steeds geïnd voor zuidwaarts verkeer dat San Francisco binnenkomt, maar niet voor noordwaarts verkeer.

De Golden Gate Bridge is een internationaal erkend symbool van San Francisco en Californië geworden. De silhouet tegen de mistige achtergrond van de baai is een veelvoorkomend beeld in foto's en films. De Golden Gate Bridge wordt beschouwd als een van de mooiste bruggen van Amerika.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen