05 mei 2019
Terug

Bepaalde Nederlandse advocaten mogen VS niet in, Nederland vraagt waarom.

Een aantal Nederlandse advocaten mogen Amerika niet in, waardoor Nederland om opheldering vraagt aan de VS. Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse autoriteiten al aangesproken hierover.

Opheldering

Het NAVO-bondgenootschap bestaat 70 jaar. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken was om deze reden in Washington. De NVSA (Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten) heeft gevraagd waarom deze advocaten Amerika niet binnen werden gelaten. Ze willen achterhalen of er ook Nederlandse instanties te maken hebben met het weigeren van strafadvocaat Serge Weening door de Amerikaanse overheid.

Terreur

Begin april werd duidelijk dat Serge Weening niet werd toegelaten in Amerika. Hij denkt zelf dat dit te maken heeft met het feit dat hij als advocaat verdachten van terreurzaken bijstaat waaronder de groep welke vorig jaar werd opgepakt voor het plannen van een aanslag op een evenement.

ESTA

Je dient in het bezit te zijn van een reistoestemming genaamd ESTA (Electronic System for Travel Authorization) om naar Amerika af te kunnen reizen. De ESTA van Weening werd afgewezen waarna hij een visum probeerde aan te vragen via de Amerikaanse ambassade maar ook deze werd hem niet toegewezen.

Verontrustend

Belgische advocaten welke verdachten van terreurzaken bijstonden werden eerder ook al geweigerd. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft te kennen gegeven, nadat ze hoorden dat de Nederlandse advocaten nu ook al geweigerd worden, dat ze deze situatie zeer “verontrustend” vinden.

Twee advocaten

Inmiddels hebben twee advocaten die terrorismeverdachten bijstonden, welke in 2018 werden opgepakt in Weert, aangegeven dat ze hiermee stoppen. Uit angst om ook geweigerd te worden door de VS. Ook willen zij in de toekomst geen terrorismeverdachten meer verdedigen.

"Ik wil niet beperkt worden in de mogelijkheden om te reizen", zegt een van de advocaten tegen RTL Nieuws. "Als ik deze strafzaak blijf doen, is dat een reëel risico."
Bepaalde Nederlandse advocaten mogen VS niet in, Nederland vraagt waarom.