03 januari 2019
Terug

Asielprocedure illegale immigranten vs

Het strenge asielbeleid van Trump is afgeschaft door een Amerikaanse federale rechter. Dit houdt in dat de staat geen asielzoekers, welke illegaal de grens over zijn gekomen, het land uit mag zetten zonder ze eerst een asielprocedure aan te bieden.

Zaak aangespannen

Twaalf asielzoekers en hun kinderen spanden een zaak aan. Zij kwamen uit een land waar ze te maken hadden met ontvoeringen, gewelddadigheid en seksueel misbruik. Volgens de rechter was er geen wettelijke basis voor het uitzetbeleid van de regering. Wat betekent dat dit wederom een tegenslag was voor Trump. In november is er een dergelijke uitspraak gedaan door een federale rechter in San Francisco.

"Deze uitspraak is een nederlaag voor de totale aanval van de regering op de rechten van asielzoekers" aldus een zegsvrouw van American Civil Liberties Union (burgerrechten organisatie). Deze organisatie nam het op voor de asielzoekers.

Gevolg

Het gevolg van deze uitspraak is dat de regering zes gedeporteerde immigranten terug moet halen naar Amerika. Als ze eenmaal terug zijn, kunnen ze alsnog asiel aanvragen en deze zal dan behandeld worden. Dit zal dan gaan om vier moeders en twee kinderen die teruggehaald moeten worden.In november 2018 heeft de rechter in San Francisco besloten dat migranten altijd asiel mogen aanvragen in Amerika. De manier waarop zij Amerika zijn binnengekomen is niet langer belangrijk.

Grensposten

Trump verplicht migranten die vanuit het zuiden Amerika binnenkomen asiel aan te vragen bij officiële grensposten. Binnenkort zal een rechter zich over dit decreet van Tromp buigen. Echter, hij heeft al te kennen gegeven dat hij het huidige verbod vermoedelijk zo zal laten zoals het nu is.

Mexico

Eind oktober vorig jaar heeft Trump duizenden militairen naar de grens van Mexico gestuurd. Hiermee dacht hij dat migranten Amerika niet binnen zouden komen, althans, niet in grote getalen. Deze militairen zouden de grenspolitie bijstaan met het bewaken van de grens. Het is verboden om de migranten te arresteren, vast te houden of ze fysiek te weren. In november werd bepaald dat ze wel de politie bij mogen staan met wapenstokken en schilden. Deze missie zou in principe maar tot half december duren, echter deze missie is verlengd en zal zeker nog tot eind januari duren

Lees hier meer over het immigratiebeleid van Trump