16 november 2023
Terug

Amerikaanse eilanden

Amerikaans eiland

Deze eilanden horen bij Amerika

De Verenigde Staten heeft in totaal ongeveer 18.000 eilanden verdeelt in eilandengroepen die allemaal een heel verschillende natuur en klimaat hebben. Om ze nou allemaal te benoemen…. dat zal waarschijnlijk wat langdradig worden. Maar we vertellen je graag over de mooiste highlights van verschillende eilanden die bij de Verenigde Staten horen.

Hawaii

De Amerikaanse staat Hawaii bestaat uit 137 vulkanische eilanden in het midden van de Stille Oceaan. De 6 eilanden Hawaii, Oahu, Lanai, Kauai, Maui en Molokai zijn bewoond, de overige eilanden niet. Waarschijnlijk omdat ze erg klein zijn. De belangrijkste plaatsen zijn Honolulu, Pearl City en Hilo. Prachtige eilanden met een tropisch klimaat, parelwitte stranden en kraakhelder water waar je de vissen en schildpadden kunt zien zwemmen. Hawaii is met haar oppervlakte van bijna 28.500 vierkante kilometer het grootste eiland van de Verenigde Staten.

San Juan Islands

In de staat Washington vind je op de grens van Amerika en Canada de eilandengroep waar San Juan Islands ook onder valt. Deze eilandengroep vormt de kern van San Juan County. San Juan Islands is dé plek waar toeristen graag van juni tot en met augustus orka’s, arenden en zeehonden spotten. De rust op dit eiland is ongekend. Je zult hier nauwelijks auto’s zien rijden en de sfeer is erg relaxed.

Alcatraz

Alcatraz

Het beruchtste eiland, of beroemdste. Het is maar net hoe je het bekijkt. Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco, ook wel San Francisco Bay Area genoemd. In de 19e eeuw fungeerde dit eiland als militair fort. Vervolgens werd er een militaire gevangenis van gemaakt van 1907 tot 1933. Vanaf 1934 werd dit eiland gebruikt om zware criminelen op te sluiten. Ondanks dat het eiland zwaarbewaakt werd, probeerden toch 14 gevangen te ontsnappen. Daarbij waren nog 36 andere gevangen betrokken. Rond 1964 werd deze zwaarbewaakte gevangenis voorgoed gesloten. Tegenwoordig is dit eiland National Historic Landmark en beschermd gebied in beheer van National Park Service. Een erg populair en indrukwekkend park voor toeristen.

Florida Keys

Vanuit noordoosten van Miami richting het zuiden ligt de eilandengroep Florida Keys die deel uitmaakt van de staat Florida. Deze eilandengroep bestaat uit maar liefst 1700 kleine eilandjes. Op deze eilanden heerst een tropisch klimaat met een Caribische sfeer. Alle bewoonde eilandjes zijn met elkaar verbonden door middel van een Overseas Highway en komt uit bij Route 1 in Florida.

Outer Banks

Deze eilandengroep bevindt zich in de staat North Carolina en is vanaf de kustlijn te zien. Het eiland heeft veel prachtige historische dorpen en vuurtorens. In de 20ste eeuw zijn bruggen gebouwd om de bereikbaarheid tussen de eilanden te vergroten. Dit maakt deze eilandengroep erg populair bij toeristen. Ver in het verleden waren de Outer Banks een populaire uitvalsbasis voor piraten. Vele vrachtschepen voeren van Amerika naar Europa en passeerden deze eilanden met ladingen waardevolle spullen. Dat maakte dit gebied heel interessant voor piraten.

Bahama’s

Bahamas

Toch wel een droom van de meeste mensen die houden van warme vakanties, duiken en natuur… de Bahama’s. De kenmerken van deze eilanden; Palmbomen, witte zandstranden, warme temperaturen en helder water waar je koraal en tropische vissen kunt spotten, wat het erg populair maakt onder de duikers. Maar ook vanwege de diepste watergrotten ter wereld van maar liefst 202 meter. De Bahama’s liggen ten oosten van Miami. Deze eilandengroep van maar liefst 700 eilanden is per boot of vliegtuig te bereiken. Leuk feitje; Slechts 40 eilanden van de 700 zijn bewoond!

Sea Islands

Grenzend aan de staat Georgia, North Carolina en Florida ligt Sea Islands, een strook van wel 100 prachtige barrière-eilanden liggen aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het grootste en bekendste eiland is Johns Island. Tevens is dit het grootste eiland van de staat North Carolina met een oppervlakte van 220 vierkante kilometer en een inwonersaantal van 22.000 mensen.

De Antillen

In de Caribische Zee vind je de Antillen. Deze eilandengroep wordt onderverdeeld in twee groepen; de Grote Antillen en de Kleine Antillen, en is gelegen vanaf Florida naar het noordwesten van Venezuela. Laat in de 15e eeuw is er veel gebeurd in de Antillen. Eilanden zijn veroverd door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat maakt ook dat het Nederlands Koninkrijk nog steeds bestaat uit Nederland, Sint-Maarten, Curaçao en Aruba, waarbij deze landen ook wel het Caribisch deel van Nederland genoemd wordt.

Kodiak Island Archipel

In Alaska ligt Kodiak Island Archipel. Een grote eilandengroep die zo’n 280 kilometer lang is en een oppervlakte van zo’n 7500 vierkante kilometer omvat. Kodiak is hier het grootste eiland. Na Hawaii is Kodiak Island het grootste eiland van de Verenigde Staten. De stad van Kodiak, Kodiak City, heeft een inwonersaantal van 6200. Men werkt hier voornamelijk in de visserij of transportsector. Een bergachtig en bosrijk landschap zijn de kenmerken van dit eiland. De zogenaamde Kodiak bear is hier erg bekend, waar er zo’n 3500 van rondlopen. Toeristen mogen hier dan ook graag door de natuur struinen om onder andere deze uit de kluiten gewassen grizzlybeer te spotten. Ook vogels zijn in dit bosrijke gebied volop te bewonderen, dankzij het zachte klimaat en overvloed aan voedsel.

Channel Islands

In zuidelijke richting in de staat Californië liggen 8 eilanden bij elkaar die samen deze groep vormen; San Michuel, Santa Cruz, Santa Rosa, Anacapa, Santa Barbara, Santa Catalina, San Nicolas en San Clements. De vier meest noordelijk gelegen eilanden behoren tot het National Park genaamd Channel Islands National Park. Door de diverse diepteverschillen in de oceaan tussen de eilanden en het vaste land komen hier dier- en plantensoorten voor die nergens anders ter wereld voorkomen. Een waar paradijs voor de natuurliefhebbers en dierenliefhebbers.

Aleoeten

In het noorden van de Grote Oceaan tussen Rusland en de Verenigde Staten gelegen, vind je de lange gebogen eilandengroep Aleoeten. Een archipel van wel 2000 kilometer lengte. Tot 1867 behoorde dit grotendeels tot Rusland, maar vervolgens is dit Amerikaans grondgebied geworden. De Aleoeten behoren tot de staat Alaska. De eilanden zijn ontstaan door vulkanische kloven. De meeste eilanden hebben dan ook vulkanische sporen en kenmerken. Ook zijn er nog steeds vulkanen actief. De vulkaan Cleveland is de meest actieve vulkaan en heeft een diepte van 30 meter. Dat maakt ook dat de meest vulkanische gebieden op deze eilanden niet bewoon zijn. Het inwoneraantal op deze eilanden is niet groot, namelijk zo’n 8500 mensen.

Martha’s Vineyard

In de staat de Massachusetts ligt het prachtige eiland Martha’s Vineyard, ook wel New England genoemd. Het eiland is zeer geliefd bij rijke toeristen vanwege het prachtige weer en mooie omgeving. Ook beroemdheden mogen hier graag hun vakantie doorbrengen. Het eiland is gelegen in de Atlantische Oceaan heeft ongeveer 15000 inwoners. Het grootste gedeelte van de woningen wordt bewoond door toeristen. Met een oppervlakte van 232 vierkante kilometer en een doorsnede van 33 kilometer is dit een ‘klein’ eiland. Vroeger stond dit eiland bekend om de walvisvaart en de grote dovengemeenschap die hier woonde. De kliffen aan de zuidzijde van Martha’s Vineyard zijn uitgeroepen tot National Historic Landmark.

Binnenkort één van deze prachtige eilanden bezoeken? Vraag direct online een ESTA voor Amerika aan!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen