15 januari 2024
Terug

Amerikaanse economie

Dat Amerika een machtig land is in heel veel dingen, dat is wel duidelijk. Waar heeft Amerika zijn economische macht aan te danken? Hoe gaat het momenteel met de Amerikaanse economie? In deze blog vertellen wij u meer over onder andere de werkgelegenheid en het gemiddelde inkomen. Maar ook over de vaste lasten waar Amerikaanse burgers mee te maken hebben.

Grootste op economisch gebied

De Verenigde Staten staan erg hoog op economisch gebied. Sterker nog, de Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld vanwege hun belangrijke rol in de import en export van goederen en diensten. De belangrijkste inkomstenbron van Amerika is de export van producten zoals motorvoertuigen en vliegtuigen, ijzer- en staalproducten, elektriciteit, voedsel en consumptiegoederen, en chemische producten.

Amerika is ook rijk aan verschillende soorten delfstoffen. Wereldwijd bezit Amerika 13% van de aardolie, 24% van het aardgas en 20% van de steenkool. De meeste olie wordt gewonnen in Spindletop in Texas, New Mexico en het grootste olieveld, Prudhoe Bay, bevindt zich in Alaska. De aardolie wordt ook wel het 'Amerikaanse goud' genoemd. Ook landbouw is een belangrijke pijler voor de Amerikaanse economie. Dankzij het gunstige klimaat en de grote oppervlakte van het land blijft Amerika succesvol in de export van producten zoals kaas, graan, tabak, haver, melk, boter en suiker."

Werkgelegenheid

Werkgelegenheid Amerika

Al enige tijd kampt Amerika met het probleem dat banen niet voor het oprapen liggen. De reden voor dit tekort heeft voornamelijk te maken met de vele automatiseringen die zijn ingevoerd bij verschillende bedrijven en organisaties. Desondanks daalt het tekort aan banen wel. Met 3,4 procent werklozen is dit het laagste percentage sinds 1969. Goed nieuws, zou je zeggen, maar het baart Amerikaanse economen zorgen.

Door de grotere vraag naar werk zal ook de vraag naar hoger loon stijgen. De meeste kansen voor werk liggen in de financiële, dienstverlenende en technische sector. Wat nieuw is, is dat de Verenigde Staten koploper is in de legalisering van cannabis voor medicinale doeleinden, een uitkomst voor Amerikanen die liever buiten werken dan in een fabriek of op kantoor. Deze legalisering heeft Amerika al miljarden opgeleverd, een groot succes dus. Echter, sinds de coronacrisis heeft er een grote verandering plaatsgevonden op het gebied van zelfstandig ondernemerschap. Het lijkt erop dat de crisis veel mensen heeft aangespoord om een eigen onderneming te starten.

Hoe ziet een werkweek eruit in Amerika?

Het is voor ons moeilijk voor te stellen, maar bij een fulltime baan wordt in Amerika een werkweek van 45 tot 50 uur als normaal beschouwd. Nederlanders werken gemiddeld 36 uur per week bij een fulltime baan. In sommige Amerikaanse bedrijven, zoals advocatenkantoren, is het normaal om tot 70 uur per week te werken, verdeeld over 7 dagen.

Een parttime baan is, totaal tegenovergesteld aan Nederland, in Amerika veel minder gebruikelijk. Slechts 17 procent van alle werknemers werkt parttime. De lat om zo goed mogelijk te presteren ligt ontzettend hoog in de Verenigde Staten. Amerikaanse werknemers laten graag zien dat ze er alles aan doen om hun werkgever tevreden te houden. Pauzes worden bij kantoorbanen bijvoorbeeld meestal op de werkplek zelf gehouden, omdat dit praktischer is en er ondertussen doorgewerkt kan worden.

Wat is het gemiddelde jaarinkomen bij een fulltime baan?

Afhankelijk van de regio ligt het gemiddelde jaarsalaris bij een fulltime dienstverband op $ 61.862. Mannen ontvangen gemiddeld $ 70.200 per jaar, terwijl vrouwen een lager salaris hebben met een gemiddelde van $ 53.100 per jaar. De best betaalde beroepen zijn te vinden in de techniek, wetenschap en onder hoogopgeleiden. Als je in het bezit bent van een Master- of Bachelordiploma, kun je rekenen op een jaarsalaris van gemiddeld $ 74.600. Met een doctoraat, het hoogst haalbare aan de universiteit, zou het zomaar kunnen zijn dat je een jaarsalaris van ongeveer $ 92.000 ontvangt.

De inkomstenbelasting in de Verenigde Staten bestaat uit twee onderdelen. Elke staat heeft inkomstenbelasting, en de federale overheid ook. In elke staat verschilt de hoogte van de belastingschijf, maar in de laagste belastingschijf moet je rekenen op ongeveer 10%. In de hoogste belastingschijf is dit bijna 40%. Daar komt de federale inkomstenbelasting nog bovenop. In sommige staten rekenen ze alleen de federale inkomstenbelasting. Dit geldt voor de staten South Dakota, Wyoming, Washington, Florida, Alaska en Nevada.

Verlof, vakantiedagen en ziekte

Amerikanen die in de private sector werken, hebben gemiddeld per jaar slechts 16 dagen vrij, feestdagen inbegrepen. Als je de feestdagen eraf rekent, blijven er dus slechts 10 dagen over om vakantie op te nemen. Dat verklaart ook waarom Amerikanen vrijwel nooit verre reizen maken. Als ze er even tussenuit willen, zoeken ze meestal een vakantieadres in de buurt.

Ook bij ziekte of zwangerschap wordt geen betaald verlof gegeven. Wanneer een zwangere vrouw bevallen is van haar baby, wordt na een aantal dagen het gewone leven weer opgepakt, mits er geen complicaties zijn natuurlijk. Dat is toch wel even iets anders dan wat wij gewend zijn.

Wegenbelasting

Vanwege de grote afstanden ontkomt men er bijna niet aan om een auto aan te schaffen om van A naar B te komen. In de Verenigde Staten kent men geen wegenbelasting of aankoopbelasting. Wel is er een jaarlijkse belasting op kentekens, ook wel 'license plate renewal' genoemd. Daarnaast betalen weggebruikers brandstofaccijns over diesel, gas en benzine, waarvan de hoogte verschilt per staat. Californië heeft de hoogste staatsaccijns op brandstoffen, terwijl Alaska onderaan staat en dus de goedkoopste is.

Is Amerika betaalbaar?

Betaalbaarheid Amerika

Afhankelijk van de wisselkoers is Amerika vergelijkbaar met Nederland als het gaat om onder andere brandstofkosten en boodschappen. Dit verschilt echter sterk per plaats in Amerika. In de grotere steden zoals New York, Los Angeles en Miami betaal je een stuk meer dan in kleine dorpen voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding. De lonen in grote steden zijn dan ook hoger. De goedkoopste supermarkten in de Verenigde Staten zijn Safeway, Dollar Store en Walmart. Volgens het CPI (Consumer Price Index), ook wel de consumentenprijsindex genoemd, dalen de prijzen van onder andere boodschappen weer.

Een keer uit eten? Dan ben je in Amerika op de goede plek. Hier vind je namelijk ontelbaar veel restaurants, fastfoodketens en take-aways. Hier kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk, maar opvallend is dat de fastfoodketen McDonald's hier erg goedkoop is. Dat zal de reden zijn dat Amerikanen graag buiten de deur eten. Vooral ontbijten en lunchen wordt veel bij fastfoodrestaurants gedaan. Goed om rekening mee te houden wanneer je een bezoekje brengt aan een luxer restaurant; prijzen voor een gerecht staan vaak vermeld zonder belastingen. Daarnaast is de fooi van 10 – 15% van het totaalbedrag nog niet meegerekend. Het is een no-go om zonder 'tip' een restaurant te verlaten.

Wat betreft andere vaste lasten, zoals energiekosten, zorgverzekering, internet, telefoon en huur of hypotheek van een woning, is het leven in Amerika vergelijkbaar met Nederland. Wat wel opvalt is dat elke Amerikaanse inwoner een stuk meer betaalt voor een zorgverzekering dan wij gewend zijn. Echter komt de werkgever hierin vaak tegemoet door een deel hiervan te vergoeden.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen