24 maart 2017
Terug

Amerikaanse douaneposten op Schiphol

In mei 2015 heeft Amerika een verzoek ingediend om grenscontroles op Schiphol uit te mogen voeren, zodat de Amerikaanse douaniers paspoortcontroles kunnen uitvoeren van reizigers die naar de VS willen. In december 2016 is eindelijk met dit plan ingestemd door de ministerraad. De VS mag dus Amerikaanse grenscontroleposten plaatsen op Nederlands grondgebied.

Preclearance

Deze grenscontroles worden ook wel ‘preclearance’ genoemd. Hierdoor hoeven de reizigers die naar de VS reizen minder lang te wachten bij de grenscontrole in Amerika zelf, omdat ze door deze controle als lokale reizigers Amerika binnenkomen. Het zal dus allemaal wat sneller verlopen. Zelfs het overstappen op een binnenlandse vlucht zal hierdoor versnellen, omdat er geen uitgebreide bagagecheck meer uitgevoerd hoeft te worden.

Meerdere plaatsen

Tegenwoordig worden er in verscheidene landen grenscontroles gehouden door de Amerikaanse douaniers. Terwijl Amerika het verzoek indiende bij Nederland, deden ze dit ook in België, Dominicaanse Republiek, Engeland,  Japan, Noorwegen, Spanje, Turkije en Zweden. Inmiddels hebben ze al een grenscontrolepost gevestigd in Abu Dhabi, Aruba, de Bahama’s, Bermuda, Canada en Ierland. Zweden heeft inmiddels ook akkoord gegeven.

Gevolgen

Voordat Nederland akkoord ging moest er eerst onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn van deze controles. Niet alleen voor de Nederlandse overheid, maar ook voor de luchthaven en de luchthavenmaatschappijen. Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, zegt er het volgende over; „Een introductie van preclearance faciliteiten brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling en bewapening van grensbewakers uit de VS.”

Voordelen en nadelen

Een voordeel volgens premies Rutte is dat het goed zal zijn voor de Nederlandse economie. Zoals eerder genoemd, voorkomt het lange wachtrijen in Amerika en het maakt Schiphol aantrekkelijker. Een nadeel zou kunnen zijn dat je hierdoor langer moet wachten op Schiphol. Nog een nadeel is dat het zou kunnen zijn dat de reiziger opdraait voor een gedeelte van de kosten die deze controles met zich meebrengen.

Voorwaarden

Uiteraard is Nederland niet zomaar akkoord gegaan en stelt een aantal eisen en voorwaarden aan het Amerikaanse verzoek. Het kabinet geeft het volgende aan; "Het kabinet zal geen concessies doen aan de soevereiniteit van Nederland, de Nederlandse grensbewaking en het douanetoezicht, en de veiligheid op Schiphol en in Nederland." De Nederlandse wetgeving moet dus van kracht blijven.

Onderhandelingen

Er is afgesproken dat ze begin dit jaar beginnen met de onderhandelingen. Wat nog niet duidelijk is, is of de Amerikaanse douaniers wapens bij zich mogen dragen en of ze immuniteit van rechtsvervolging gaan krijgen. Volgens premies Rutte zou dit een van de onderhandelingen zijn. Ook benadrukt hij dat deze onderhandelingen nog wel eens twee jaar kunnen duren. 

Nrc.nl