25 september 2018
Terug

Amerikaans verzet tegen wapenlobby wordt groter en groter

Vlak na de schietpartij in Florida, die aan 17 mensen het leven kostte, zwol de roep om verzet tegen de National Rifle Association (NRA) aan. Via Facebook en Twitter riepen burgers grote bedrijven op de NRA te boycotten. Deze roep om actie heeft resultaat, en niet zo’n beetje ook. Ondertussen hebben bijna alle bedrijven die op grote schaal kortingen gaven aan de NRA de banden met de organisatie verbroken. Om imagoschade te voorkomen hebben de bedrijven geen andere keus meer.

Een schietpartij te veel

Er zijn natuurlijk vaker dodelijke schietpartijen geweest in Amerika die voor veel verontwaardiging en boosheid hebben gezorgd. Want hoe kan het nou toch dat schijnbaar iedereen simpel aan een wapen kan komen met alle gevolgen van dien? Toch lijkt het na de schietpartij in Florida anders te zijn. Niet eerder was de tegenstand zo groot en vooral de acties tegen de NRA waren niet eerder zo concreet. Onder de hashtag #boycottNRA groeit het verzet en de roep om verandering van de wetgeving rondom wapenbezit wordt dan ook steeds sterker.

Boycot door grote bedrijven

De vijf miljoen leden van de NRA krijgen als dank voor hun lidmaatschap allerlei extraatjes, zoals kortingen op huurauto's, wijnen, hotels, creditcards en verzekeringen. Eén van de eerste bedrijven die hier een streep door zette was de grote Amerikaanse bank First National Bank of Omaha. Zij verstrekten de Visakaart voor de NRA. Daarna volgde de ene na de andere grote naam. Van autoverhuurbedrijven Hertz en Avis, tot hotelketens Best Western en Wyndham en softwarebedrijf Symantec. 

Ook luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines deden de organisatie in de ban. De twee luchtvaartmaatschappijen gingen zelfs nóg verder door de NRA te vragen “om onze informatie van hun website te halen”. Verzekeraar MetLife is een ander groot bedrijf dat zich aansloot bij de boycot en zegt: “we namen de beslissing omdat onze klanten het ons hebben gevraagd”.

Drijvende kracht achter de boycot

Amerikaanse scholieren hebben opgeroepen tot een landelijke scholierenstaking en een mars in Washington als protest tegen het vuurwapengeweld. Zij vinden dat politici te lang hebben nagelaten het wapenbezit te reguleren. David Hogg, een student die de schietpartij op de high school in Florida overleefde, riep Twitteraars op om zich achter de #BoycottNRA-campagne te scharen. Bovendien vraagt hij bedrijven om hun naam niet langer te verbinden aan de NRA. Een vraag waar dus al veel gehoor aan werd gegeven.

Reactie van de NRA 

De NRA heeft zich uitgesproken tegen voorstellen van de Amerikaanse president Donald Trump voor aanpassing van de wapenwet. Trump wil de leeftijd waarop burgers wapens mogen kopen verhogen van 18 naar 21 jaar. “De NRA steunt geen enkel verbod”, zo was woordvoerster Dana Loesch duidelijk in een gesprek met ABC News. Bovendien vindt Loesch dat de NRA geen enkele schuld heeft aan de schietpartij in Florida. Ze legt de verantwoordelijkheid onder andere bij de lokale politie. 

In een reactie op alle bedrijven die zich terugtrekken, noemt de NRA hen “een beschamend vertoon van politieke en burgerlijke lafheid” en dat het verlies van kortingen en andere voordelen de NRA leden niet zal afschrikken.

 

Binnenkort op reis naar Amerika? Vergeet uw Esta niet aan te vragen!