30 maart 2017
Terug

Amerika wil geen elektronische apparaten meer in cabine

Terreur

Het gaat om de vluchten vanuit verscheidene landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die naar Amerika vliegen. Amerika vindt dit verbod nodig vanwege alle terroristische dreigingen van de afgelopen tijd. Zoals eerder genoemd gaat het echt om de grotere apparaten en niet om de mobiele telefoons, deze zijn vooralsnog toegestaan als ze maar niet groter zijn dan 16 bij 9,3 centimeter.


Regels

Zoals het nu lijkt geldt dit verbod voor ommenabij twaalf buitenlandse vliegmaatschappijen uit twaalf landen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid gaat binnenkort de nieuwe regels annonceren. Reizigers die vanuit onder andere Saudi-Arabië, Marokko, Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië naar Amerika vliegen zullen geconfronteerd worden met de nieuwe regels. Ze mogen deze apparaten dan nog wel meenemen maar ze dienen ze dan achter te laten in het bagageruim.

Reden

Er wordt gezegd dat de Amerikaanse regering een aantal weken geleden heeft vernomen dat er een terreurdreiging was. Helaas wil het Witte Huis hier niets over zeggen en weet niemand eigenlijk wat er precies gaande was en of dit nog steeds speelt. CNN heeft uit een betrouwbare bron vernomen dat deze regel in het leven is geroepen doordat er nieuwe informatie is over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Zij zouden deze informatie hebben gekregen door een inval die ze gepleegd hebben in Jemen door commando’s.


Twitter

Twitter heeft tegenwoordig een vrij groot bereik. Zo dacht de Jordaanse luchtvaartmaatschappij, Royal Jordanian Airlines, er blijkbaar ook over. Zij hebben reizigers die naar de VS willen via Twitter geconfronteerd met de nieuwe regels. Zoals eerder gezegd mogen ze nog wel steeds mobiele telefoons bij zich dragen en ook goedgekeurde medische hulpmiddelen zijn toegestaan. In Saudi-Arabië hebben ze inmiddels ook de nieuwe regels uitgelegd aan luchtvaartmaatschappijen.


Groot-Brittannië

Nadat de VS met deze nieuwe regel is gekomen, volgde Groot-Brittannië al snel. Groot-Brittannië verbiedt deze elektronische apparaten voor vluchten vanuit Jordanië, Turkije, Tunesië, Egypte, Saoedi-Arabië en Libanon naar Groot-Brittannië. De luchtvaartmaatschappijen die zich hier aan moeten houden zijn onder andere: Thomas Cook, EasyJet en British Airways. De Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen het voorzien op de burgerluchtvaart en proberen dan explosieven mee aan boord te brengen.


Nederland

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft aangegeven dat wij hier in Nederland een dergelijke maatregel nog niet nodig zijn. Wel houden ze deze situatie nauwlettend in de gaten en staan ze in contact met buitenlandse partners; "We maken continu de afweging of er aanleiding is tot extra maatregelen. Op dit moment is daar geen aanleiding toe," aldus een woordvoerder.