22 juli 2017
Terug

Amerika wil dat alle landen uitgebreide informatie vrijgeven voor de beoordeling van een visumaanvraag

Amerika heeft laten weten dat ze alle landen willen verplichten om uitgebreide informatie vrij te geven om visumaanvragen voor de VS te kunnen beoordelen. Hiermee willen ze tevens voorkomen dat terroristen in aanmerking komen voor een visum naar Amerika.

Achtergrond achterhalen

Hoogstwaarschijnlijk wordt er niet van elke aanvrager uitgebreide informatie opgevraagd, maar alleen van de mensen die verdacht worden van terrorisme of mensen met een criminele achtergrond. Hiervan zullen dan de biometrische en biografische gegevens worden opgevraagd.

Meewerken

Er volgen consequenties wanneer landen niet willen meewerken met deze maatregel van de VS, of niet binnen vijftig dagen toestemming geven. Een van de consequenties zou kunnen zijn dat sommige inwoners van het land wat geen toestemming heeft gegeven geweigerd zal worden in de VS.

Inreisverbod Trump

Deze maatregel maakt onderdeel uit van het inreisverbod welke gedeeltelijk is ingevoerd in juni. Echter, er volgde alweer een tegenvaller voor Trump, want het Hooggerechtshof heeft aangegeven dat mensen die familieleden hebben in Amerika niet geweigerd mogen worden. De opperrechters die akkoord gaven voor het gedeeltelijk invoeren van het reisverbod komen nu met het oordeel dat mensen met opa’s, oma’s en andere bloedverwanten in Amerika  binnen gelaten moeten worden. Mensen waarvan kinderen, echtgenoten en ouders in Amerika wonen werden al geaccepteerd.

Positief voor Trump

Trump kreeg niet alleen met teleurstellingen te maken, hij heeft ook een kleine overwinning te pakken. Het Hof heeft een uitspraak van een lagere rechter afgewezen. Deze lagere rechter wilde namelijk de aankomende maanden de grenzen openen voor duizenden vluchtelingen. Dit gevelde vonnis is in afwachting van het beroep welke de regering heeft ingediend bij het hof van beroep in San Francisco. In Oktober dit jaar gaan ze verder kijken naar de argumenten voor een inreisverbod.  

Zie ook voorgaand nieuwsartikel Het verkrijgen van visa voor Amerika wordt moeilijker