20 januari 2018
Terug

Amerika stapt uit VN-organisatie Unesco

Amerika heeft besloten om uit de Unesco (de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur) te stappen.

2018

Dit is ingegaan op 1 januari 2018. Amerika heeft de VN dit 12 oktober 2017 laten weten middels een officieel bericht. Al sinds 2011 betaald Amerika al geen contributie meer aan de Unesco. Dit deden ze uiteraard met een bepaalde reden namelijk; Amerika was het er niet mee eens dat de Palestijnen ook toe traden tot de Unesco.

Gezien Amerika zorgde voor bijna een kwart van het budget van de organisatie was dit een flinke klap voor Unesco.

Israëlische premier

Benjamin Netanyahu, Israëlische premier, staat volledig achter het besluit van Amerika. En is eigenlijk van plan om het voorbeeld van de Amerikanen te volgen en er ook uit te stappen. Het opzeggen van de lidmaatschap van de organisatie van Unesco door de Amerikanen omschrijft hij als “moedig en zedelijk”. Hij heeft inmiddels zijn ministerie van Buitenlandse Zaken aangespoord om voorbereidingen te treffen om ook het lidmaatschap op te zeggen.

Werelderfgoedlijst

Op deze lijst staat cultureel (gemaakt door de mens) en natuurlijk (ontstaan in de natuur) erfgoed welke als uniek en onvervangbaar wordt beschouwd en van onschatbare waarde voor de hele wereld. Precies om deze reden is het van groot belang deze te behouden. In 1972 heeft UNESCO het Werelderfgoedverdrag opgesteld. Het Werelderfgoedcomité stelt de werelderfgoedlijst samen. Momenteel staan er 203 natuurmonumenten, 814 cultuurmonumenten en 35 monumenten met culturele en natuurlijke waarden op de lijst.

Er staan 23 Amerikaanse locaties op de Werelderfgoedlijst waaronder twaalf natuurlijk, tien cultureel en een gemengd. De meeste van deze locaties zijn Nationale parken zoals; Yellowstone Park, Grand Canyon National Park en Yosemite National Park. Deze locaties blijven gewoon op deze lijst staan, ondanks Amerika uit de Unesco organisatie is gestapt.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen