13 november 2018
Terug

Akkoord tussen VS en Canada over NAFTA bereikt, op het nippertje


In de nacht van zondag 30 september op maandag 1 oktober is er tussen Canada en Amerika een overeenkomst bereikt. Deze overeenkomst had te maken met het aanpassen van het (NAFTA) Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord.

 United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) gaat de nieuwe overeenkomst heten volgens de regeringen van Amerika en Canada. Donald Trump, Amerikaanse president, heeft gedreigd met het invoeren van heffingen op de Canadese producten wanneer zij voor maandag nog geen akkoord bereikt zouden hebben. Op de valreep is er dus een akkoord bereikt en zullen er geen heffingen worden ingevoerd.

Tot zondagavond hebben de onderhandelingen geduurd tussen Amerika en Canada. Na de onderhandelingen had het Canadese kabinet nog tijd nodig om zich er over uit te spreken.

Amerikaanse boeren krijgen meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt en de export van auto’s naar Amerika vanuit Canada wordt beperkt, aldus ingewijden.

In 1994 sloten Amerika, Mexico en Canada het vrijhandelsakkoord NAFTA. In het akkoord worden de regels beschreven van de vijf grootste vrijhandelszone ter wereld. Volgens Trump was het verdrag niet meer relevant en vond dat deze aangepast moest worden. Trump had in augustus al een dergelijk akkoord bereikt met Mexico.

Trump en Justin Trudeau (Canadese premier) waren beide enthousiast en tevreden over het bereikte akkoord. Trudeau twitterde: "goede dag voor Canada, en een goede dag voor onze handelspartners".

Trump liet het volgende via Twitter weten: "geweldige deal is voor alle betrokkenen" en dat het nieuwe akkoord "veel problemen uit NAFTA oplost".