29 september 2016
Terug

Advies Nationaal terrorisme bulletin CBP

In december 2015 schreef het CBP over een nieuwe fase van wereldwijde bedreiging voor ons leefmilieu welke gevolgen heeft voor ons allemaal. Dit is helaas nog steeds onveranderd gebleven. In deze leefomgeving zijn we vooral bezorgd over de plaatselijke gewelddadige extremisten welke kunnen toeslaan zonder enige aankondiging. De tragische gebeurtenissen in Orlando van enkele maanden geleden versterken dit gevoel. Het is gebleken dat meer publieke waakzaamheid van allergrootste belang is. Dit bulletin heeft een looptijd van vijf maanden en zal vlak voor het vakantieseizoen aflopen. Tegen die tijd wordt de dreiging van het terrorisme herzien.

Details:

 • Sinds de afgifte van het eerste bulletin van december 2015 is onze bezorgdheid over het feit dat gewelddadige extremisten  kunnen worden geïnspireerd om aanvallen uit te voeren in de VS niet minder geworden.
 • Het is moeilijk te begrijpen dat er terroristische organisaties zijn die bewust aanvallen plegen in de VS, maar helaas liegt de realiteit er niet om.
 • DHS (Department of Homeland Security) is met name bezorgd om het feit dat de burgers worden geïnspireerd door gewelddadige extremisten en ze dit aanzet tot het verrichten van aanvallen op evenementen of plaatsen waar veel mensen samen komen.
 • Zoals we hebben kunnen zien in de aanslagen in San Bernadino, Parijs, Brussel en Orlando overwegen terroristen een  gevarieerde en brede selectie aan doelwitten voor aanslagen.
 • Wat ook een grote zorg blijft, is het internet gebruiken voor het opdoen van inspiratie over terroristische aanslagen of geweldpleging.
 • Ook is DHS bezorgd over dreigingen van geweld tegen bepaalde gemeenschappen en individuen in het hele land gebaseerd op religie, etniciteit, nationaliteit of seksuele geaardheid.

Terrorismebestrijding van de Amerikaanse regering

 • DHS en de FBI blijven de staat en lokale partners begeleiden en van informatie voorzien over de verhoogde veiligheidsmaatregelen. Mensen kunnen meer beveiliging en rechtshandhaving verwachten op openbare plaatsen en evenementen de aankomende maanden. Dit kan voor strengere regels zorgen zoals;  tassencontroles, teams met politiehonden en screening.
 • De FBI doet onderzoek naar alle mogelijk activiteiten die terrorisme gerelateerd zijn. De federale/provinciale staten en de lokale overheden zijn verschillende beveiligingsacties aan het organiseren en houden onderzoek in de gemeenschap naar terroristische dreigingen om deze aan te pakken.

Hoe kun je zelf helpen?

 • Rapporteer verdachte activiteiten meteen aan de lokale politie of beveiliging. Deze zijn het beste opgeleid om adequaat te kunnen optreden.
 • Verdachte activiteiten of informatie over een bedreiging kan ook worden gemeld aan Fusion centers en Field Offices van de FBI. Zij maken deel uit van de ‘Nationwide Suspicious Activity Reporting Initiative’.
 • Zoek informatie over hoe je de tekenen kunt herkennen van het plannen van terroristische aanslagen of andere criminele activiteiten.

Wees voorbereid

 • Wees voorbereid op extra beveiliging en plan vooruit om vertragingen te voorkomen. Informeer vooraf naar verboden voorwerpen.
 • Wanneer je toeristische of druk bezochte plekken bezoekt, weet dan dat je verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid. Zoek uit waar alle nooduitgangen zitten en waar de beveiliging zich heeft gevestigd. Hou mobiele telefoons in je zakken in plaats van in een tas of op de tafel zodat je deze niet kwijt raakt wanneer er nood is. Draag altijd gegevens van uw noodcontactpersoon bij u en eventuele speciale behoeften.

Blijf op de hoogte

 • De Amerikaanse regering zal blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen en bedreigingen. Mensen worden geadviseerd om naar de plaatselijke politie en openbare veiligheid ambtenaren te luisteren.
 • Het Amerikaanse CBP stimuleert de Amerikanen om te blijven reizen, evenementen bij te wonen en sociale contacten op te zoeken, maar blijf wel op hun hoede te blijven.