Wat is een ESTA reistoestemming voor de VS?

ESTA is het Elektronisch systeem voor reistoestemming naar de VS via het Internet. Het is sinds 2009 de manier van de Amerikaanse regering om reizigers naar de VS vooraf te registreren. ESTA vervangt het groene formulier I-94W  dat voorheen in het vliegtuig naar de VS steeds ingevuld moest worden. Als u de Verenigde Staten wilt inreizen door de lucht of over zee en inwoner bent van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, dan moet u een ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen. Nederland en België vallen ook onder het Visa Waiver Program.

De reistoestemming is geldig voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal 90 dagen. Ook is hij nodig wanneer u de VS aandoet op doorreis (ook als u de luchthaven niet verlaat) en is gedurende 2 jaar geldig of tot uw paspoort vervalt. Indien u een nieuw paspoort krijgt dient u een nieuwe aanvraag te doen.

Tijdens de geldigheidsperiode mag u zo vaak als u wilt naar de VS reizen. U mag echter maximaal 90 dagen per bezoek in de VS verblijven. Bij ons kunt u uw reistoestemming online eenvoudig, snel en veilig kopen. Voor de bemiddeling en administratiekosten rekenen wij €12,- extra per aanvraag. Een ESTA reistoestemming zelf kost $14,- (USD). Dit betekent een totaalbedrag van €25,-. Ongeacht de wisselkoers hanteren wij een vast totaalbedrag van €25,-

Wat hebt u nodig om de aanvraag te kunnen doen?

U heeft een paspoort nodig die nog minimaal geldig is tot het einde van uw verblijf in de VS. Verder heeft u voor de betaling uw bankpas nodig.

Wat zijn de vereisten?

Een ESTA reistoestemming is alleen bedoeld voor toeristische en commerciële reizen naar de VS waarbij het verblijf niet langer dan 90 dagen zal duren. Wanneer u op doorreis gaat via de VS (ook terwijl u de luchthaven niet verlaat) is een ESTA reistoestemming noodzakelijk. U dient bij aankomst te beschikken over een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij en/of een erkende rederij. Betreedt u de VS over land dan heeft u geen ESTA nodig. U vult dan bij de grensovergang het I-94W formulier in. U dient in het bezit te zijn van een paspoort van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program. (zie veel gestelde vragen “Welke landen nemen deel aan het Visa Waiver Program.”

Uw paspoort moet geldig zijn tot zolang uw verblijf in de VS duurt (vertrekdatum terugreis + 1 dag rekenen). De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betredenWij adviseren u de reistoestemming minimaal 72 uur voor uw vertrek aan te vragen, dit omdat de overheid van de VS hier in uitzonderlijke gevallen 72 uur voor kan nemen. Alle reizigers die in het bezit zijn van een paspoort van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program kunnen direct een ESTA aanvragen.

Garandeert een Esta reistoestemming mij toegang tot de Verenigde Staten?

Als uw elektronische aanvraag voor reistoestemming is goedgekeurd, betekent dit dat uw reis naar de Verenigde Staten op grond van het Visa Waiver Programma is toegestaan. Maar dit garandeert u niet de toegang tot de Verenigde Staten. Na aankomst in de Verenigde Staten wordt u in/op de (lucht)haven van aankomst gecontroleerd door een Douane- en Grensbewakingsambtenaar die zou kunnen vaststellen dat u niet in aanmerking komt voor toegang tot de Verenigde Staten op basis van het Visa Waiver Programma of een andere Amerikaanse wettelijke bepaling.

Als een aanvraag wordt afgekeurd en de reiziger wil de reis voortzetten, dan dient de reiziger bij een ambassade of consulaat van de Verenigde Staten een niet-immigratie visum aan te vragen (zakelijk B1 visum of toeristisch B2 visum). Afwijzing van reistoestemming verbiedt alleen het reizen onder het Visa Waiver Programma en is geen beslissing over het in aanmerking komen voor een visum om naar de VS te reizen.

Als ik doorreis via de VS naar Canada, Mexico of de Caribische eilanden moet ik dan een ESTA reistoestemming hebben?

Ja, ook indien u de luchthaven niet verlaat moet u in het bezit zijn van een ESTA reistoestemming om door te kunnen reizen. Als u vanaf Canada, Mexico of de Caribische eilanden terugreist naar de VS dient u ook weer in het bezit te zijn van een geldige reistoestemming, tenzij u bij terugkomst over land de VS betreedt. In dit geval dient u bij de grensovergang het I-94W formulier in te vullen. Let op, de dagen die u in Canada, Mexico of de Caribische eilanden verblijft worden ook meegeteld binnen de (maximale) verblijfsduur van 90 dagen in de VS. Op de Caribische eilanden zelf geldt een verblijfsduur van maximaal 45 dagen.

Wanneer heb ik een VISUM nodig in plaats van een ESTA reistoestemming?

Indien u langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wenst te verblijven dient u een niet immigratie visum (zakelijk B1 visum of toeristisch B2 visum) aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade in uw eigen land, in plaats van een reistoestemming (ESTA). U kunt dan het DS-160 formulier alvast online invullen. Deze kunt u hier vinden https://ceac.state.gov/genniv/. Vervolgens zult u een afspraak moeten maken voor een interview bij bij de ambassade. 

Indien u “Ja” moet antwoorden op het esta formulier, wordt uw aanvraag wellicht niet goedgekeurd. Wij raden u in dat geval aan geen ESTA, maar een visum aan te vragen. U kunt altijd een visum aanvragen, ook als uw ESTA-aanvraag is afgewezen. Ook indien u naar de VS gaat om te werken of te studeren moet u een visum aanvragen bij de ambassade. U mag dan geen gebruikmaken van een reistoestemming (ESTA). Als u twijfelt of u een ESTA of een visum nodig heeft dan kunt u gebruik maken van de Visa Wizard. Dit is een handige tool ontwikkeld door het Amerikaanse consulaat.

Geldigheidsduur 

De Reistoestemming is 2 jaar geldig vanaf de datum waarop deze is toegewezen. De datum hiervan kunt u terugzien op de bevestiging van uw ESTA reistoestemming. Tevens moet uw paspoort geldig zijn tot zolang uw verblijf duurt (vertrekdatum + 1 dag rekenen).Uw verblijf mag aaneengesloten niet langer duren dan 90 dagen. U mag binnen 2 jaar wel meerdere malen het land betreden (zolang de ESTA geldig is).

Let op! De reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden (heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ESTA reistoestemming dus niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort).

Hoelang is de maximale verblijfsduur in de VS met een ESTA reistoestemming?

90 dagen. Dit betekent dat u 90 dagen aaneengesloten in de VS mag verblijven. U mag binnen 2 jaar wel meerdere malen het land betreden (zolang de ESTA geldig is). De datum van de geldigheid kunt u terugzien op de bevestiging van uw ESTA reisverklaring. De dagen dat u tussentijds eventueel in Canada, Mexico of de Caribische eilanden verblijft worden ook meegeteld binnen de (maximale) verblijfsduur van 90 dagen in de VS. Op de Caribische eilanden zelf geldt een verblijfsduur van maximaal 45 dagen.

Let op! De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden.

Wanneer treedt de ESTA in werking?

Vanaf het moment dat uw reistoestemming is toegewezen treedt uw Esta in werking. Dit is tevens de datum waarop de geldigheidsduur van uw ESTA reistoestemming ingaat. De geldigheidsduur van de ESTA is 2 jaar. De geldigheidsdatum kunt u terugzien op uw email waarop u een bevestiging heeft ontvangen van uw reistoestemming.

Let op! De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden. Heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ESTA reistoestemming niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort. U zult dan een nieuwe ESTA reistoestemming moeten aanvragen.

Moet mijn Esta toestemming geldig zijn tijdens mijn verblijfsduur of wanneer ik de VS uitreis?

Nee, alleen op het moment van aankomst in de VS moet deze geldig zijn tot deze gecontroleerd is door de douane. Uw paspoort dient uiteraard wel geldig te zijn tijdens uw gehele verblijf in de VS. (vertrekdatum terugreis + 1 dag rekenen)

Kan ik meerdere malen met dezelfde Esta Reistoestemming de VS betreden?

Ja, zolang de geldigheidsduur uw ESTA reistoestemming niet is verstreken kunt u met uw ESTA meermalen de VS binnenkomen. De geldigheidsduur van de ESTA is 2 jaar. Dit kunt u terugzien op uw email waar u een bevestiging heeft ontvangen van uw reistoestemming.

Moet ik een bewijs van mijn toegewezen ESTA tonen?

Nee, uw ESTA reistoestemming wordt elektronisch geregistreerd via uw paspoortnummer. U hoeft geen bewijs van uw toegewezen ESTA te tonen. Wij raden u echter wel aan voor eigen gebruik de bevestigings-email af te drukken en deze toch mee te nemen. Wanneer u op de luchthaven incheckt is het mogelijk dat u het adres van het hotel/accomodatie moet tonen waar u de eerste nacht in de VS doorbrengt.

Kan ik met een ESTA ook een vlucht naar de VS nemen vanuit een land dat niet deelneemt aan het Visa Waiver Program?

Ja, als u persoonlijk aan de voorwaarden van het Visa Waiver Program voldoet kunt overal ter wereld boarden met uw ESTA.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 4987 beoordelingen