25 juni 2018
Terug

75% Nederlanders onvoorbereid op reis naar buitenland

Uit een onderzoek van NBTC-NIPO (onderzoeksbureau op het gebied van vakantie, vrije tijd en zakenreizen) is gebleken dat 75% van de Nederlanders die op vakantie gaat naar het buitenland zich niet goed voorbereid. Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft NBTC-NIPO deze de opdracht gegeven om dit uit te zoeken.

2016 

In 2016 hebben de Nederlanders in totaal ongeveer 18 miljoen reizen gemaakt naar het buitenland. Hiervan heeft 75% van de reizigers onvoldoende onderzocht welke maatregelen er getroffen moeten worden voor aanvang van een reis volgens NBTC-NIPO. Denk bijvoorbeeld aan de juiste reisdocumenten, vaccinaties en de veiligheid van de reisbestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich hier toch zorgen over daar mensen hierdoor in de problemen kunnen raken. Het ministerie van Buitenlande Zaken geeft de Nederlandse reiziger de volgende tips: 
Controleer de geldigheid van je paspoort
Zoek uit of alleen een paspoort voldoende is of dat u toch een visum of een ESTA reistoestemming aan moet vragen
Ga na of er bepaalde inentingen nodig zijn
Informeer naar de veiligheid van je reisbestemming
Check het reisadvies Reisadvies Amerika

Meer hulpverlening

Uit de cijfers is wel degelijk gebleken dat mensen hierdoor in de problemen zijn gekomen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moesten ambassades, consulaten en vanuit het ministerie bijna duizend keer hulp verlenen aan Nederlandse reizigers in het buitenland. Dit ging met name om verkeersongevallen, vermissingen en ziekenhuisopnamen maar het ministerie moest ook in actie komen bij maar liefst twaalf vermoorde Nederlanders in het buitenland. 

Terreurdreiging

Wat ook uit dit onderzoek naar voren is gekomen is dat 45% van de Nederlanders terreurdreiging meeneemt bij het kiezen van een reisbestemming. Dit vindt men het belangrijkst. Daarna komt gezondheid, criminaliteit, politieke situatie, risico op natuurgeweld en het risico op verkeersongevallen. Minster Koender van Buitenlandse Zaken zegt hierop: “Je merkt dat mensen in deze roerige tijden behoefte hebben aan feitelijke informatie en advies.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar op het nummer: +31-247-247-247 “Precies een jaar na de start van de nieuwe dienstverlening kunnen we concluderen dat het een groot succes is. We helpen en adviseren zo’n 3000 mensen per dag. Zo zijn we overal dichtbij.“ 

Betere voorbereiding

Dat een gedegen voorbereiding zeer belangrijk is, is wel gebleken uit dit onderzoek. Aan de hand van deze gegevens gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Nederlandse douane, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de GGD de Nederlandse reiziger actiever attenderen op een betere voorbereiding voor aanvang naar een reis naar het buitenland. Wel worden de reisadviezen welke afgegeven worden door de ministerie van Buitenlandse Zaken wel steeds vaker gelezen. Afgelopen jaar werden deze vier keer zoveel gelezen in twee jaar tijd, zo’n 2,5 miljoen keer. 

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen